Voet organiseert voor de derde keer een puzzelfietstocht, op zaterdag 21 juni . De rit is ongeveer 25 kilometer lang en is uitgezet in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Tull en 't Waal.

Bord bij Honswijk

De tocht begint en eindigt bij Uitspanning Van Leur aan de "Overkant". Geïnteresseerden zijn tussen 12.30 én 13.30 uur welkom.

De deelname is gratis.

Op onderstaande kaart is het gebied afgebeeld waar de fietsroute wordt gehouden

Beschrijving van de fietsroute in pdf-formaat

Verslag

Mooier fietsweer konden de deelnemers aan de voor de derde keer georganiseerde historische Voet-fietstocht niet treffen, weinig wind, niet al te warm en de zon scheen volop.

De fietstocht startte bij "Landlust" aan de overkant van de Lek en na de dijk bereikt te hebben ging het westwaarts richting Fort Honswijk, voor enkele fietsers van ons groepje meteen al een verrassing, als ze zelf een stukje gingen fietsen dan ging het meestal richting Wijk bij Duurstede.

Via dijk en vervolgens over fraaie landweggetjes bereikten we "Het Werk aan de Korte Uitweg" waar het in het fort gelegen café en het buitenterras speciaal voor de Voet-fietsers geopend was. De geïnteresseerden waagden zich nog gewapend met een zaklantaarn in de duistere gangen van het fort op zoek naar vleermuizen, helaas was het blijkbaar voor deze dieren te vochtig en te kil , ze werden niet gesignaleerd.

Nadat de jongste fietsers van ons groepje op een ijsje getrakteerd waren en we voldoende wilskracht hadden verzameld om ons van het terrasje te verheffen hervatten we de fietstocht die ons voerde via prachtige fietspaadjes door boomgaarden en stille weteringen, restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met afstappunten bij diverse zichtbare gebouwen en een onzichtbaar bouwwerk, het verdwenen kasteel van Schalkwijk.

Bijzonder opmerkenswaardig waren het oude schooltje van Tull en 't Waal met de klok in de gevel , de overgebleven woontoren van het verder verdwenen kasteel Vuylcoop , het prachtige uitzicht vanaf "Het Werk aan de Waalse Wetering" en de toren van de Michaëlkerk in Schalkwijk.

Een fietstochtje door een heel mooi gebied wat als ik de reacties van ons groepje fietsers beluisterde toch een ontdekking was dat we dit zo dichtbij huis hebben !

Toine van de Laar