Op zaterdag 16 januari 2010 bezoeken we Sonnenborgh, een plek met bijzondere historie, gebouwd in 1552 als bastion als onderdeel van de stadsverdediging van Utrecht.

Een kleine 300 jaar later werd het bastion voor een groot deel onder de aarde bedolven bij de aanleg van het Zocherplantsoen.
Bovenop het bastion werd in 1853 de sterrenwacht van de universiteit Utrecht gebouwd.

Bij recente opgravingen en de daarop volgende restauratie bleek het bastion nog vrijwel geheel intact te zijn , het bleek het best bewaarde bastion in Noord Europa te zijn! Ook de sterrenwacht uit 1853 is nog geheel intact met telescopen en ander instrumentarium, collegezaaltje en bibliotheek.

Na Sonnenborgh wandelen we naar een andere bijzondere lokatie om uit te rusten en de inwendige mens te versterken met koffie en appeltaart, de voormalige Rechtbank , recent in gebruik genomen als brasserie,restaurant en hotel.

Aanvang bezoek Sonnenborgh : 13.00 Duur bezoek ca 1,5 uur Max aantal deelnemers 45
Kosten: €13,00 per persoon. Inschrijven door €13,00 over te maken op ING rekeningnummer 5023582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden onder vermelding van "Sonnenborgh"

NB Sonnenborgh is minder goed toegankelijk voor de slecht ter been zijnde bezoeker i.v.m. aanwezigheid van diverse trapjes. Routebeschrijvingen zie http://www.sonnenborgh.nl/

Hebt u daarna nog energie over en geen zin om te winkelen in Utrecht dan is een bezoek aan het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement Steenweg 6, slechts enkele minuten lopen van de Rechtbank aanbevolen, ( entree inclusief rondleiding Euro 8, MJK geldig , laatste rondleiding 16.00).

Meer informatie over Sonnenborgh als sterrewacht

Meer informatie over het Bastion

Verslag met foto's

Hoeveel is een lichtjaar? 300.000 (km/sec) x 365 (dagen) x 24 (uur) x 60 (minuten) x 60 (seconden) = 9.460.800.000.000 km. Zo, dat is een stevige wandeling. Franz van Diermen, voet-lid en rondleider bij de sterrenwacht Sonnenburgh begon met uit te leggen dat onze aardse afstanden pietluttig waren in de sterrenkunde, daar heb je iets groters nodig om niet om te komen in cijfertjes. Nog een rondje planeten (Pluto is geen planeet meer, gewoon een onbenullig brok ijs) en hups, rondleiding.

Na zijn inleiding liepen we nog voorbij een telescoop die gericht stond op het puntje van de koepel van de Aloysiuskerk aan de Adriaen van Ostadelaan. Opnieuw werden wij geconfronteerd met maatstaven die wij niet gewoon waren. De afstand tussen de sterrenwacht en de top van die koepel is 729,09 meter, zie onderstaande afbeelding.

Toch was het erg dichtbij, zij het dan dat de kerk wel op zijn kop stond.

Hoe dan ook, dit plaatje geeft aardig weer wat een verrekijker vermag, en dat is dan nog maar een relatief prutsdingetje, gemeten naar astronomische maatstaven.

Zo'n kijker moet natuurlijk wel stilstaan, anders lijkt het of die kerk beweegt. Ook aan dat aspect is gedacht bij de bouw van Sonnenborgh, want de sterrenwacht staat op een bastion van de vroegere verdedigingsmuur van Utrecht. Een metersdikke bakstenen constructie naar Italiaans ontwerp met stevige kanonnen, de aanvaller maakte geen kans. Maar als zoveel verdedigingswerken, hij is nooit echt gebruikt.

Hoe dan ook, bekijk hier de foto's die wij van deze excursie hebben gemaakt.