Let op: over het algemeen stromen de inschrijvingen binnen in de laatste 2 weken voor de excursie. Echter, we hebben nu (13 mei) al een volle bus en vier mensen op de wachtlijst .

Programma

Wij zijn die dag te gast bij de Heemkundekring Land van Ravenstein. De dag zal volledig in het teken staan van de merkwaardige geschiedenis van het Land van Ravenstein als vrijplaats voor de katholieken in de 17e en 18e eeuw.

Na aankomst in het prachtig bewaard gebleven vestingstadje Ravenstein in Noord Brabant is er eerst koffie met appeltaart. Aansluitend houdt Kees Verhoeckx van de Heemkundekring een voordracht over Ravenstein. Vervolgens is er tot aan de lunch - in 2 groepen - een historische wandeling rond de stad en door Ravenstein, met een bezoek aan de Nederlandse Hervormde Kerk, de barokke St. Luciakerk en het nieuwe bezoekerscentrum dat in mei door de Heemkundekring zal worden geopend.

Na de gezamenlijke Brabantse Koffietafel in Stadsherberg de Keurvorst maken we in de middag een historische bustour door het “Land van Ravenstein” . We rijden langs dorpen, gehuchten en bijzondere, historisch interessante plekjes en krijgen in de bus uitleg door onze gids Kees Verhoeckx. Er zal tevens aandacht zijn voor het landschap en andere belangrijke zaken die in het landschap hun sporen hebben achtergelaten. Er zullen 3 uitstapmomenten zijn: de kloosterkerk van het Franciskaner klooster in Megen, het Kapucijnerklooster in Velp en de Sint Annakapel in Koolwijk.

In het weekend van 29 en 30 mei vindt in Ravenstein het “ Nederlands Gregoriaans Festival “ plaats. Dit unieke vocale festival zal voor een sfeervolle ambiance zorgen in heel Ravenstein. Ten tijde van de organisatie van onze dagexcursie was het programma en tijdstippen van de concerten nog niet bekend. Omdat we reeds een vol en thematisch dag programma hadden vastgesteld was het opnemen van een concert - ook vanwege de toegangskosten - niet meer mogelijk. Een deel van een concert bijwonen kan helaas niet. De kerken kunnen tussen de concerten door bezocht worden. Nu hebben wij het interessante bericht ontvangen dat er door de Heemkundekring wordt gewerkt aan een grappige oplossing om toch even binnen te kunnen kijken als we er (net even) niet in kunnen. Dat maakt ons erg nieuwsgierig....

Het studiecentrum en voormalig klooster Soeterbeeck, heden in eigendom van de Radboud Universiteit Nijmegen, is in het weekend gesloten en niet te bezichtingen, ondanks onze grote belangstelling (mooie bibliotheek). De Heemkundekring heeft echter een uitstekend alternatief gevonden in het Minderbroedersklooster in Megen!

Voor geinteresseerden verwijzen we voor achtergrondinformatie graag naar de uitgebreide en zeer informatieve website van de Heemkundekring.

N.B. Bij het opstellen van het progamma van deze excursie is specifiek rekening gehouden met mensen die wat minder goed ter been zijn en waarvoor lange rondwandelingen minder geschikt zijn.

Duur, kosten en aanmelding

Vertrek: 9.00 uur vanaf Culemborg station (aan de voorkant). Terug: ca. 17.00 uur. Inschrijven door €40,- over te maken op ING rekeningnummer 5023582 t.n.v het Genootschap AWK Voet van Oudheusden onder vermelding van "Ravenstein"


Meer informatie bij het secretariaat, 0345-530608 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maximaal aantal deelnemers: 53 personen.

Als u te laat inschrijft en er geen plaats meer is boeken wij het inschrijvingsbedrag uiteraard volledig op uw rekening terug. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

LINKS

Megen - De Franciscanen.
Nederlands Gregoriaans Festival.
Brabants Historisch Informatie Centrum.