Zaterdag 18 september 2010 gaat Voet op middagexcursie naar Vestingstad Gorinchem, de stad van Hendrick Hamel.

Let op: vertrektijden van trein gecorrigeerd. Routebeschrijving

Speciale mededeling van de Werkgroep Excursies:

In het Gorcums museum is op dit moment een heel bijzondere kleine tentoonstelling, mooi ingericht en gedocumenteerd :
Esther - een dagboek - 1942 - uitgesloten en weggevoerd
Het Joodse meisje Esther van Vriesland hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij, tot ze in 1942 werd opgepakt en in Auschwitz vermoord. Dit bijzondere dagboek is, 65 jaar na de bevrijding, de rode draad van een tentoonstelling over de uitsluiting en vervolging van de Joden in Gorinchem. Meer informatie over deze tentoonstelling..
Wij hebben deze tentoonstelling gezien en hij is prachtig. Dus hebben wij gevraagd of deze tentoonstelling verlengd zou kunnen worden tot na bezoek Voet en zowaar, dat hebben ze gedaan!
Mocht u hier belangstelling voor hebben dan raden wij u aan deze tentoonstelling voorafgaand aan de excursie op eigen gelegenheid te bezoeken.
Einde mededeling

Hendrick Hamel werd in het jaar 1630 in Gorinchem geboren. Klom op tot boekhouder in dienst van de VOC. Overleefde een schipbreuk in de buurt van Japan en dacht een onbewoond eiland te hebben gevonden. Maar werd terstond gevangen genomen door onderdanen van de Koreaanse koning.... die vreemdelingen nooit meer vrij zou laten ... bang dat informatie over zijn land naar buiten zou komen. Het duurde liefst 13 (!) jaar om te ontsnappen. Dankzij zijn belevenissen en de beschrijvingen van het land Korea, opgeschreven in het “Hamel Journael”, werd Korea bekend in de rest van Europa. Die Zuid Koreanen zijn daar nu nog steeds trots op.

Een wandeling door Gorinchem is een promenade door de historie. Overal in de binnenstad is het verleden tastbaar en zichtbaar. Het stratenpatroon dat zich in de 15e en 16e eeuw vormde is nog intact, evenals de 16e eeuwse stadswallen. Tientallen monumenten herinneren aan de tijd, dat Gorinchem een centrum van visserij, markten, scheepvaart en handel was en als vesting een belangrijke plaats innam in de (Nieuwe) Hollandse waterlinie. Vlak nadat het in 1382 stadsrechten kreeg onder het bewind van de Heren van Arkel kwam de stad in het bezit van de Hollandse graven van achtereenvolgens het Beierse, Bourgondische en Oostenrijkse Huis tot ze in 1581 onder de republiek der Vereenigde Nederlanden kwam. Grote economische bloei was het gevolg.

Tegenwoordig maakt Gorinchem deel uit van de beroemde vestingdriehoek Loevenstein-Woudrinchem-Gorinchem.

18 september 2010Ons programma ziet er als volgt uit
13.30 uurVerzamelen bij de ingang van het Gorcums Museum.
13.30-14.30 uurGroep 1: Stadswandeling Gorinchem.
Groep 2: Rondleiding door het Gorcums Museum.
14.30- 15.30 uurKoffie met appelgebak in het Eetcafé “De Hoofdwacht”.
15.30-16.30 uurDe groepen wisselen. Groep 1 krijgt de rondleiding en Groep 2 begint met de wandeling.
Vanaf 16.30 uurHoog tijd om snel nog even te winkelen of gewoon neer te strijken op een zonnig terrasje.

Organisatorisch details

Gorinchem is goed bereikbaar per trein en per auto.

Trein:

Met de trein duurt het ongeveer 30 minuten van Culemborg naar Gorinchem. Er wordt overgestapt in Geldermalsen. De goede verbindingen vertrekken elke 2 minuten voor half en 2 minuten voor heel.

B.v. : vertrektijd 12.28 uur vanaf Culemborg. Overstappen in Geldermalsen. U komt aan op spoor 4b en ziet de Arriva stoptrein al klaar staan op spoor 4a. Deze trein vertrekt om 12.39 uur naar Gorinchem en komt aan om 13.01 uur. Let op: het is ongeveer 20 minuten lopen naar het centrum. En: de OV chipkaart kan nog niet worden gebruikt op dit traject. Een dagretour, vol tarief, kost €11,60. Terugreis is elk half uur om .02 en .32.

Per auto:

Er is betaald parkeren in heel Gorinchem. Lage tarieven gelden op de parkeertereinen Paardenwater en Buiten de Waterpoort. Prijs: 3,- per dag(deel), betaling via chipknip en contant.

Gaat u met de auto en heeft u plaatsen over, meldt u dat dan even op telefoonnummer 0345-530608, zodat wij deelnemers die willen meerijden met u in contact kunnen brengen. Wilt u met iemand meerijden: 0345-530608. En het kan natuurlijk ook per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven

U schrijft uzelf in door een bedrag van €12,- (voor niet-leden €15,-) per persoon over te maken op rekening 5023582 tnv. Genootschap AWK Voet van Oudheusden, onder vermelding van Gorinchem.

Geef u tijdig op want het aantal deelnemers is beperkt tot 40 personen.

En .... neem uw museumjaarkaart mee!!

Nieuwsgierig?

Dit zijn enkele interessante links:

VVV in Gorinchem

Gorcums Museum

Koorfestival Gorkum 2010 (jawel, ook op 18 september)

Geschiedenis van Zuid-Holland en archiefcollecties

En wilt u gewoon een paar foto's zien van Gorinchem, dat kan natuurlijk ook. De eerste foto is het terras, bij mooi weer, de laatste foto is het uitzicht vanaf het terras. 18 september is het vrijwel zeker mooi weer.