Excursie naar Maarssen met het thema: “Buitenplaatsen aan de Vecht, Nieuwe Rijken van de 17e en 18e eeuw“

Zaterdagmiddag 7 mei gaan we voor de tweede keer dit jaar naar de Vechtstreek en bezoeken we Maarssen. We verzamelen tussen 12.45 en 13.00 uur op het grote parkeerterrein in het park van Goudestein en voor het gemeentehuis van Maarssen. (Diependaalsedijk 19/B, 3601 GH Maarssen)
U schrijft in door een bedrag van €13,- (voor niet-leden €16,-) per persoon over te maken op rekening 5023582 tnv. Genootschap AWK Voet van Oudheusden, onder vermelding van Maarssen.

Silverstein In het park van Goudestein liggen twee musea, en die gaan wij allebei bezoeken. Het Museum Maarssen, met een tentoonstelling over alle buitenplaaatsen aan de Vecht, en het Drogisterij Museum, met een verzameling gapers die u ongetwijfeld tot een gaapreactie verleidt.

Het ontstaan van de buitenplaatsen is vooral te danken aan de familie Huydecoper. In 1608 kocht leerlooier en handelaar Jan Jacobszoon Bal in Maarssen een stuk land met een boerenhoeve. Deze Amsterdamse koopman, die zich later Huydecoper noemde, was rijk geworden met de handel op de Oostzeelanden.

Goudestein Tot 1938 heeft de familie Huydecoper Goudestein bewoond. In 1961 is Goudestein officieel in gebruik genomen als gemeentehuis van Maarssen.

Het Museum Maarssen is gevestigd in het voormalige Silversteyn, dat in 1744 werd verbouwd tot koetshuis van Goudestein.Onze gids is Tineke Visschedijk, auteur van de catalogus “ Buitenplaatsen aan de Vecht, Nieuwe Rijken van de 17e en 18e eeuw”. Zij zal ons boeien met de verhalen en wel en wee van deze indrukwekkende buitenplaatsen. Hoe zijn deze buitenplaatsen opgekomen? Wat deden de rijke bewoners ter vermaak? Wat is de monumentale waarde van deze plaatsen? En hoe is uiteindelijk het verval en neergang tot stand gekomen?
Het museum bevat bovendien diverse aquarellen en gravures van huizen, waarvan sommige al lang niet meer bestaan.

Het museum heeft verder een tafelmaquette met een interessant overzicht van alle buitenplaatsen, kastelen en ridderhofsteden aan de Vecht. Helaas zijn hiervan maar ongeveer de helft van overgebleven (zo’n 80).

Arnhemse gaper Het Nederlands Drogisterij Museum is uniek in de wereld. Het bezit tienduizenden artikelen uit de rijke historie van de Nederlandse drogisterijbranche. In het museum staan ongeveer 150 gapers, van oudsher het symbool van de drogisterij. Als blikvanger hangt in het museum de grootste gaper ter wereld, hij is ongeveer 2 meter hoog. Bovendien staan er twee compleet ingerichte winkels, uit 1901 en 1934, en een grote verzameling blikken, stopflessen en porseleinen potten. In de museumwinkel kunt u een klein gapertje kopen, kunt u thuis ook nog eens gapen. Het Drogisterij Museum is gevestigd in het voormalig koetshuis van Goudestein.

hekwerk Vanaf de musea lopen we richting Maarssen dorp via het jaagpad langs de romantische Vecht. Onder begeleiding van kenners van de historische kring in Maarssen krijgen we uitleg over wat we zien: Goudestein, een imposant hekwerk, een verbouwd boothuisje, theehuisjes, prachtige herenhuizen, de kerk , Maarssen dorp ... nog meer buitenplaatsen... Bezoekers van de vorige excursie kwamen enthousiast terug, wij kunnen u uw deelname dus van harte aanraden!
In het dorp stoppen we bij Bistro Zuster Francina voor koffie en appeltaart. Het is gelegen in een pand dat vroeger dienst deed als Heerenlogement. De gastvrijheid is gebleven en men schenkt echte Illy koffie met heerlijk verse appeltaaart (oordeel vorige deelnemers: perfect).

Wij gaan per auto naar Maarssen. Heeft u plaatsen over , meldt u dat dan even op telefoonnummer 0345-530608, zodat wij deelnemers die willen meerijden met u in contact kunnen brengen. Wilt u met iemand meerijden: 0345-530608. En het kan natuurlijk ook per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LET OP:

  • In verband met de ruimte in de musea is het maximum aantal deelnemers 40.
  • In het museum is geen lift.