Er hebben zich 58 personen ingeschreven, de excursie is volgeboekt. Verdere inschrijvingen belanden op een wachtlijst die wordt afgewerkt als mensen om wat voor reden dan ook niet mee gaan.

Op 21 mei 2011 gaan we met de bus naar Hoogstraten. In de bus zijn 58 zitplaatsen beschikbaar, meer deelnemers kunnen wij dus niet bergen. U kunt zich inschrijven voor deze excursie door betaling van €40,- per persoon (niet-leden €50,-) op rekening 5023582 t.n.v. Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden te Culemborg, onder vermelding van 'Hoogstraten' en bovendien onder vermelding van uw voorkeur voor de lunch(es) (Frikadel, Beuling of Niçoise). De lunch is bij de prijs inbegrepen.

Hoogstraten is een zusterstad van Culemborg. Ooit, in 1937, dus voor de Tweede Wereldoorlog, was een bezoek aan Hoogstraten een extra reden om in Culemborg een historische vereniging op te richten, en dat is nu ons eigen Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden. Dat alleen is al voldoende reden om de banden met Hoogstraten warm te houden.
begijnhof Hoogstraten Een tweede, minstens zo goede reden is dat de leden van Hoogstratens Oudheidkundige Kring regelmatig Culemborg bezoeken. Goede banden tussen verenigingen bestaan bij de gratie van goede banden tussen de mensen. Die goede banden moet je regelmatig bevestigen en precies dat gaan wij ook doen op 21 mei.
Er is uiteraard nog een derde reden, alle goede dingen bestaan uit drieën tenslotte. De derde reden is dat onze vrienden in Hoogstraten zeer gastvrij zijn en van die gastvrijheid laten blijken door ons een geweldig programma voor te stellen.
Allereerst worden wij ontvangen in het stadhuis door de burgemeester van Hoogstraten, de heer Arnold van Aperen. Dan zijn er interessante rondleidingen, onder andere langs het praalgraf van Elisabeth van Culemborg, een prachtige wandeling en een reeks van plaatselijke lekkernijen waar u verlegen van wordt.

Het programma

8:30 - Vertrek per bus van Streef vanaf het station Culemborg.
10:00: Ontvangst Stadhuis - historische raadzaal door burgemeester Arnold van Aperen met koffie/thee/fruitsap en eventueel eirbissemkes/begijntjes/molensteentjes/… .
10:30 - 12:30 Bezoek stadhuis en Sint-Catharinakerk met praalgraf Elisabeth van Culemborg
12:30 - 14:00 Lunch in Den Bottle tegenover het stadhuis
Hoofdgerecht: Frikadellen met krieken/brood/sla OF Beuling met appelmoes/brood/sla OF Salade Niçoise met brood. De frikadellen en de beuling worden vers gemaakt, daarom moet u vooraf opgeven wat u wilt eten.
Vertaling, België is tenslotte buitenland: frikadellen zijn gehaktballetjes, krieken zijn kersen, beuling is bloedworst en salade Niçoise is een combinatie van vis, groenten en ei. Eigenlijk maakt het niet uit wat u kiest, het is allemaal lekker, de werkgroep excursies heeft dat al ervaren. De Nederlandse frikadel heet in België 'curryworst'.
Nagerecht: Coupe ijs met Hoogstraatse aardbeien.
Hierbij inbegrepen een streekbier, trappist of dergelijke
14:00 - 16:30 Rondrit. We gaan niet wandelen, we gaan met de bus. Ook als u niet goed ter been bent, gewoon meegaan dus. Vertrek van het Deken Lauweryspad, langs de Laermolen, Withof, kapel OLV van den akker, oude voetweg, kasteel van Hoogstraten en eindigend op het Begijnhof
afbeelding Pad naar Sint Katharinakerk 16.30 - 17.00: Mogelijkheid tot een afsluitend drankje: streekbier, trappist, koffie, thee in het centrum van Hoogstraten en voor eigen rekening.
17.00 Terugreis.
18:30 Aankomst Culemborg.

Hoogstraten op Wikipedia.

Foto's Jacob Jan van Baalen:
Bijbestellen via deze link.