John WattileteLet op: in verband met de verwachte grote belangstelling wordt deze lezing gehouden in 'De Open Hof', Beethovenlaan 2, 4102 BM Culemborg. Zegt het voort!

De spreker van deze avond: President van de RMS, John Wattilete.

Hij is geboren in Nederland uit een Zuid-Molukse vader en een Nederlandse moeder. Hij groeide op in de Molukse wijk van de Gelderse plaats Bemmel waar hij al jong in de wijkraad kwam. Wattilete is in 1983 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het dagelijks leven is hij sociaal advocaat bij het Amsterdamse advocatenkantoor Wattilete Advocaten.

Na uitspraken in een interview met het Nederlands Dagblad op 17 augustus 2009 haalde Wattilete landelijk het nieuws. De toekomstig RMS-president gaf in de christelijke ochtendkrant aan dat de Molukse bevolking op de Molukken zich vrij moest kunnen uitspreken over de politieke toekomst van hun eilanden. Zowel de Indonesische regering als de RMS-regering in ballingschap zouden zich aan die uitkomst moeten houden. Mocht de Molukse bevolking aangeven niet langer te streven naar een eigen staat, dan is hij „bereid daar consequenties aan te verbinden". Lees hier een artikel in het Reformatorisch Dagblad.

In het spoor van zijn voorgangers bleef Wattilete in de eerste plaats streven naar een eigen staat. Toch was hij bereid water bij de wijn te doen en in ruil voor autonomie voorlopig onderdeel van de Indonesische staat te blijven, zoals op Atjeh ook is gebeurd. „Het belangrijkste is dat wij het zelf voor het zeggen hebben op de Molukken."

De vraag is hoe denkt een in Nederland geboren en getogen Molukker, de spreekbuis van vele Molukkers, over de droom om eenmaal in een vrij Molukse staat te wonen. En hoe denken de Culemborgse Molukkers over deze materie?

De lezing wordt gehouden in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg en begint om 20.00 uur.