plaatje ijsselstein

Foto's staan aan het einde van het artikel

Met IJsselstein hebben wij een band die wordt ondersteund door engelen. Wilt u weten hoe dat eruit ziet, ga dan mee op zaterdag 15 september. Dan opent de vestingstad IJsselstein haar poorten, speciaal voor de leden van Voet van Oudheusden.
Deze meer dan 700 jaar oude stad is vanouds de toegangspoort tot de Lopikerwaard. Het kent een geschiedenis met veel geweld in de eerste 200 jaar van haar bestaan, zo maakte Utrecht de stad in 1418 met de grond gelijk.

De op hoofdstructuur bewaard gebleven binnenstad grijpt terug op de stichting en ontwikkeling van een laat middeleeuwse vestingstad zoals die in de 14e eeuw in het land tussen Sticht en Holland werden gesticht. Kenmerkend zijn twee bijzondere kerken, waarvan de oudste direct met de stichting van de stad te maken heeft. De 'oude' Sint Nicolaaskerk herbergt één van de zeldzaamste grafmonumenten in Europa. Een prachtig voorbeeld van neogotiek te IJsselstein zien we in de vorm van de Nicolaasbasiliek die tussen 1886 en 1888 gebouwd is door de befaamde architect Tepe.

Het wordt allemaal toegelicht door onze collega's van de Historische Kring IJsselstein. Zij verzorgen een programma van 2 uur, waarin inbegrepen een korte lezing in de kerk, gevolgd door een wandeling door de historische stad. De Oude Sint Nicolaaskerkerk gaat die dag ook al speciaal voor Voet open, wij worden kortom met open armen ontvangen. We besluiten met koffie / thee en appelgebak. Daarna, dan is het ongeveer 16:00 uur, heeft u vrij. Het zou zonde zijn om de stad dan al te verlaten, want daar liggen nog voldoende mogelijkheden om iets op te steken: boottocht op de IJssel (niet inbegrepen, maar hier te bespreken), bezoek basiliek IJsselstein en voor de meer mondain ingestelden onder u, er is ook nog een mooie winkelstraat.

Laat u verrassen door het moois dat IJsselstein te bieden heeft. Het zal u zeker niet teleurstellen. Terzijde: het museum wordt verbouwd, dat is die dag niet open.

Inschrijven: maak €10,50 per persoon over op ING rekeningnummer 5023582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden. Heeft u speciale wensen door een dieet of iets dergelijks, stuur bijtijds een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0345-530608.

Ieder reist op eigen gelegenheid, maar het is natuurlijk handig om het aantal auto's te beperken. Probeer te poolen. Lukt u dat niet, bel dan 0345-530608 en wij helpen u zoeken.

En tenslotte, heeft u er ooit van gedroomd dat twee engeltjes uw hoofdkussen ondersteunen? Dat is Aleida van Culemborg toch overkomen, weliswaar te laat voor haar aardse bewustzijn, maar toch. Als u dat wilt zien moet u gewoon mee naar IJsselstein. De band tussen IJsselstein en Culemborg is een hechte band, hij wordt ondersteund door tenminste twee engelen.

Verzamelen om 13:00 uur bij de kerk aan het Kronenburgplantsoen 2, parkeren bij het Hazenveld (gratis). Hieronder de kaart met de parkeerplaats en het verzamelpunt. Rechts ziet u de A2.
plaatje ijsselstein

Klik op de kaart om hem te downloaden en af te drukken.