afbeelding wapen van asperenHet is al een hele tijd geleden dat we met Voet in Asperen zijn geweest. Een paar jaar geleden dachten wij een mooie excursie te kunnen organiseren naar Asperen, maar toen bleek dat de kerk gerestaureerd werd en hebben we dat allemaal maar uitgesteld totdat die restauratie voltooid zou zijn. En zowaar dat is nu het geval, hij staat weer keurig bij, helemaal opgepoetst om ons op passende wijze te ontvangen. De waaiersluizen zijn inmiddels ook gerestaureerd, gaan we ook bekijken.

Voor de foto's: druk op 'lees meer'.

Meldt u vooraf bij onze penningmeester Ad van Haarlem door €8,50 per persoon te betalen op zijn rekening ING 5023582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden. Vermelden: excursie Asperen 19 januari 2013.

Stap op 19 januari in de auto of op de fiets, en rijdt de Diefdijk af in zuidelijke richting, dan komt u na zo'n 12 kilometer vanzelf in Asperen. Rijdt de Voorstraat in, aan het eind vindt u het Raadhuisplein met links de grote Kerk. We verzamelen om 13:45 uur bij Het Paard bij de kerk, daar kunt u ook parkeren.

We beginnen het programma met een toelichting op de geschiedenis van Asperen. De toelichting wordt gegeven door de heer R. Zondag. Hij weet alles over Asperen en zal ons een klein beetje daarvan vertellen en ons rondleiden in de gerestaureerde kerk. Een stukje van de geschiedenis van Asperen willen wij nu al aan u vertellen. Het betreft een brandje, waarover u hier meer kunt lezen. Daarna stappen we weer in de auto om te genieten van koffie / thee en appelgebak in restaurant De Schildkamp. En als dat achter de rug is zetten we de rondleiding is Asperen voort.

Ook recent gerestaureerd in Asperen zijn vier waaiersluizen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die waaiersluizen liggen aan het begin van de Voorstraat. Ze zijn bedoeld om de polders ten oosten en ten zuiden van Asperen onder water te zetten bij een dreigend conflict. Ze zijn ruim 200 jaar oud, maar de constructie is nog steeds indrukwekkend.

De werkgroep excursies heeft het bovenstaande allemaal gecontroleerd. De kerk is prachtig gerestaureerd en zeer de moeite waard, de heer Zondag houdt een gloedvol betoog, het appelgebak is huisgemaakt en van superieure kwaliteit. Kortom, dit kan niet misgaan, u bent van harte welkom.

En om 17:00 uur is het afgelopen. Dan is het ook donker en gaan we naar huis.

Wilt u carpoolen, met iemand meerijden, heeft u plaatsen beschikbaar in uw auto: bel onze secretaris op 0345-530608 en hij zoekt passagiers en chauffeurs bij elkaar.

Foto's van Jan Hogendoorn

Foto's van Tanja Moody