fragment schoolplaat isingsEen van de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese geschiedenis is de Franse Revolutie in 1789. Het was een keerpunt in de strijd om de macht tussen de adel en het volk, een strijd die met veel bloedvergieten gepaard ging. Minder bekend is de opstand, die in de Noordelijke Nederlanden plaats vond in de periode 1780-1795, van de patriottenbeweging. Ook daar ging het om de macht, die al eeuwenlang bij de regenten, de aristocratie en de Oranjes lag. Vooral gegoede burgers eisten meer invloed op het bestuur. Uiteindelijk zou dit leiden tot de omwenteling in 1795, waarbij de democratie (nog wel in bescheiden mate) haar intrede deed.

Op donderdag 21 maart zal Teun Bikker een lezing houden over de gebeurtenissen in de Vijfheerenlanden in deze periode. Het was een roerige tijd vol met opstanden, plunderingen en gevechten, ook in de dorpen en steden iets ten westen van Culemborg. Patriotten en prinsgezinden gingen met elkaar op de vuist. Na de inval van de Pruisen moesten sommige patriotten vluchten, anderen werden gevangen gezet. Na de komst van het Franse leger werden de rollen omgekeerd; zelfs prins Willem V (o.a. graaf van Culemborg en van Leerdam) vluchtte naar Engeland. Maar welke rol speelde de bevolking van de Vijfheerenlanden en wat merkten ze van de strijd en de gevolgen van de revolutie? Daarop zal de inleider, die een onderzoek heeft gedaan naar de revolutie in de Vijfheerenlanden, ons een antwoord geven tijdens een lezing van de Historische vereniging Voet van Oudheusden.

Later dit jaar organiseert Voet een fietstocht door de Vijfheerenlanden voor de leden. Deze lezing vormt een mooie kennismaking met dit gebied als voorbereiding op die excursie.

Na afloop van de lezing nodigt Teun Bikker de aanwezigen uit om met hem een glaasje wijn te drinken van zijn eigen wijngaard De Teunishof.

Plaats: Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg. Tijd: 21 maart 2013 om 20:00 uur. Zaal open: 19:30.

Afbeelding linksboven: fragment van een schoolplaat van Isings "Franse troepen trekken over de Lek".

Wij telden 126 toehoorders bij deze lezing, een tweede plaats wat populariteit betreft. De lezing over de TBC lijn staat op de eerste plaats.

Zie hieronder de foto's die Huub van Beurden heeft gemaakt.