Fotoverslag aan het einde van dit artikel.

Aan het einde van de tekst is een film toegevoegd die laat zien hoe het Russische fregat Shtandart het dok binnenvaart. Begeleid door Russische muziek uiteraard.

Foto Vesting Hellevoetsluis Wij gaan naar Hellevoetsluis aan het Haringvliet, en het wordt een maritiem gebeuren. Maakt u zich geen zorgen, u heeft geen zwemdiploma nodig, maar de vesting van Hellevoetsluis ligt aan het Haringvliet. U wordt dus getrakteerd op weidse vergezichten. Wij leiden u ook rond in een droogdok dat is ontworpen door Jan Blanken, dezelfde Blanken die ook de waaiersluizen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft ontworpen. In dat droogdok maken wij een wandeling door een enorm gemetseld riool. Met gids, u verdwaalt dus niet. In het bijbehorende museum kunt u scheepsmodellen bewonderen, onder andere van de Zeven Provinciën van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, en ziet u een model van het droogdok. Hellevoetsluis is ook de plaats waar Piet Hein de 'Zilvervloot' ons land binnen bracht.

Logo Kronenburg brandspuiten CulemborgBovendien is op die oude vesting het Brandweermuseum gevestigd, waar u echte Culemborgse brandspuiten van Kronenburg kunt bewonderen maar ook stoomspuiten, oude brandweerauto's, alles wat met de brandweer te maken heeft.

Op de heenweg rijden wij langs het industriegebied van Rotterdam, langs de Botlek, de Maasvlakte en de Tweede Maasvlakte. Krijgt u ook een indruk van de enorme omvang van dat gebied.

Voor deze excursie hebben we de extra grote superbus van Streef gehuurd, een bus waarin 66 passagiers kunnen zitten, toch 10 meer dan bij andere excursies en wij hopen dat wij zo meer mensen gelukkig kunnen maken. Schrijf u bijtijds in, zoals altijd: wie het eerst komt het eerst maalt.

Russich fregat De Shtandart in het droogdok Het plan:
08:30 - vertrek van het stationsplein
10:00 - Bezoek VVV met uitleg bij maquette van de vesting
10:30 - Koffie in het Brandweermuseum, gevolgd door rondleiding.
12:00 - Riante lunch in restaurant Applauzzz
13:00 - Wandeling naar het droogdok
13:30 - Rondleiding museum en droogdok gevolgd door thee / koffie.
15:30 - Wandeling door de vesting
17:00 - Terug in de bus
18:30 - Terug in Culemborg

U kunt zich uitsluitend inschrijven door per persoon een bedrag van €45,- over te maken op rekening nummer 5023582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden. Als er meer dan 66 personen zijn ingeschreven krijgt u bericht en storten wij het bedrag per omgaande aan u terug. Dan vermelden wij ook op de website dat inschrijving niet meer mogelijk is.

Foto's van Jan Hogendoorn