Vrede van utrechtPrecies 300 jaar geleden is de Vrede van Utrecht gesloten, een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vreemd genoeg staat Utrecht in het buitenland vaak bekend om deze Vrede, maar is hij hier, zelfs in Utrecht, nauwelijks bekend. In 1713 ondertekenden diplomaten uit heel Europa in Utrecht een verdrag, waarmee een einde kwam aan een reeks bloedige oorlogen, die Europa twee eeuwen lang had geteisterd: de Vrede van Utrecht.

Dé Vrede van Utrecht bestaat eigenlijk niet, althans niet als één document dat door alle partijen is ondertekend. Er is sprake van een serie van zo'n twintig verdragen, gesloten in de jaren 1713-1715, niet alleen in Utrecht, maar ook in Madrid, het Zuid-Duitse Rastatt en het Zwitserse Baden. De meeste en ook de belangrijkste zijn in Utrecht getekend en daarom staat het geheel bekend als de Vrede van Utrecht.

Onderhandelingen bij de vrede van utrecht

De tentoonstelling over de Vrede van Utrecht is samengesteld door een team, bestaande uit onder anderen Renger de Bruin en Maarten Brinkman. Aanvankelijk gingen wij er vanuit dat de heer De Bruin de lezing zou houden, maar het wordt de heer Brinkman. Die heeft ervaring opgedaan met dit onderwerp bij lezingen over dit onderwerp in de wijk Lunetten, waar hij woont. We kunnen er daarom vanuit gaan dat hij over het onderwerp met verve kan verhalen. Misschien gaat hij ook nog wel even in op de diverse aspecten die bij het samenzijn van zoveel belangrijke figuren een rol spelen.

De lezing wordt gehouden in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg en begint om 20.00 uur.
Verder is er gelegenheid de nieuwe aanwinsten in te zien en kunnen boeken worden geleend dan wel worden teruggebracht.