wapen ameidewapen ameide Als je op internet zoekt naar het wapen van Ameide vind je de linker twee afbeeldingen. Het wapen links vindt je op een site over heraldiek (wapenkunde) en het wapen rechts vindt je op de wikipedia site over Ameide. Rechtsboven op die wiki-site staat het wapen links opnieuw. Wat is nu het juiste wapen?

Bert Blommers weet dat, want die weet zo ongeveer alles van de geschiedenis in deze omgeving. Hij komt met het volgende:
In de nieuwbrief trof mij het zogenaamde wapen van Ameide, dat echter het wapen van Uten Goye (oftewel in dit geval Houten) is.
Ik zie wel waar een en ander vandaan komt, namelijk de wikipagina van Ameide, waar het gevierendeelde wapen van de heren van Vianen en Ameide staat, bestaande uit de kwartieren Vianen en Uten Goye. En gemakshalve maar wordt aangenomen dat dit de kwartieren Vianen en Ameide zijn. Wat dus onjuist is.

Dit gevierendeelde wapen wordt vanaf ca. 1350 gevoerd door heer Gijsbert van Vianen. Diens zoon Hendrik huwt echter pas de erfdochter van Ameide, waardoor Ameide en Tienhoven aan de heren van Vianen komen.

Ameide was daarvóór van de heren van Herlaer, die een dubbelzijdig gekanteelde dwarsbalk voerden in de kleuren rood op zilver. Het stadje of de heerlijkheid Ameide had kennelijk een ander wapen, waarvan de herkomst onbekend is.

Van lazuur beladen met een paal en vergezeld van 2 smallere palen, alles van goud.
De kleuren van het wapen waren oorspronkelijk rood met drie zilveren palen. Aangenomen wordt wel dat het wapen zijn herkomst heeft in het wapen van de heren van Goor, wat logisch zou zijn om dat die vóór 1250 ook heren van Ameide waren. Maar deze aanname is vrij onzeker, omdat die heren zelf weer een geheel ander wapen voerden.