flehiteFoto's onder aan dit artikel. Achtereenvolgens van Jan Carel van DIjk, Tanja Moody en Jan Hogendoorn.
De eerste middagexcursie gaat dit jaar naar Amersfoort. Daar is genoeg te zien om u een paar dagen bezig te houden, maar deze middagexcursie is een smaakmaker, Amersfoort is de moeite van het bekijken meer dan waard.

Wij hebben inmiddels ervaring met het organiseren van excursies in januari en die ervaring leert ons dat wij geen lange wandelingen moeten maken in de winterkou. Alles wat u bezoekt ligt op enkele minuten lopen van elkaar.

Het programma:
13:00 Verzamelen in de Mannenzaal bij koffie en thee
13:15 Rondleiding Mannenzaal
14:00 Lezing over geschiedenis Amersfoort met introductie museum Flehite
14:45 Wandeling naar de stadsbrouwerij De Drie Ringen voor koffie.
15:30 Wandelingetje naar museum Flehite
17:00 Naar huis

De Mannenzaal, gebouwd in 1531, was een bejaardenhuis voor mannen, hij is in gebruik is geweest tot 1907. Na het bezoek aan dit pand zult u ongetwijfeld met een blijmoediger blik de hedendaagse wereld bezien. In de kapel die bij de Mannenzaal hoort krijgt u een lezing over Amersfoort, als voorbereiding van uw bezoek aan museum Flehite.

Voordat u naar het museum gaat drinken we koffie in De Drie Ringen om de vroegere ellende goed te laten bezinken.

Vervolgens bezoeken we het museum Flehite. Van buiten een prachtig gebouw, van binnen ook, maar het wordt op het ogenblik verbouwd, de precieze status binnen is niet bekend.

In het museum bekijkt u een enorm 9m² groot schilderij, Gezicht op Amersfoort. Op dat schilderij en de maquette daarvoor ziet u Amersfoort met alles waarover u in de lezing hebt gehoord en nog veel meer.

Inschrijven voor deze excursie kan uitsluitend door een bedrag van 15,00 euro per persoon over te maken op ING rekeningnummer 5023582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden onder vermelding van "Amersfoort". Schrijf u bijtijds in, het maximum aantal deelnemers is 50.

U reist op eigen gelegenheid naar Amersfoort. In de buurt zijn drie parkeergarages: Stadhuisplein, Sint Jorisplein (dat zijn de twee dure) en het Eemplein. Op het kaartje hieronder staan ze rood omcirkeld.

U kunt ook met de trein gaan, vertrektijden staan hieronder en op het kaartje ziet u de wandelroute vanaf het station Amersfoort naar de Mannenzaal. Het is 1500 meter, minder dan 20 minuten lopen.

Vertrektijden trein
HeenreisTerugreis
VertrekAankomstOverstapVertrekAankomstOverstap
11:1312:04Utrecht17:1017:59Utrecht
11:2912:21Utrecht17:2618:16Utrecht
11:4312:34Utrecht17:4018:29Utrecht

Laat ons u er niet van weerhouden om lekker te gaan dineren in Amersfoort, het is een mooie stad en er zijn voldoende gelegenheden om aan uw wensen te voldoen.

waar in amersfoort

Foto's van Jan Carel van Dijk

Foto's van Tanja Moody

Foto's van Jan Hogendoorn