kasteel amerongen De lezing volgend op de jaarvergadering zal gaan over kasteel Amerongen

De jaarvergadering begint om 19:30, zaal open om 19:00 uur. De lezing begint na de jaarvergadering om ongeveer 20:30. Plaats is, zoals altijd, de Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg.

Kasteel Amerongen is met een speciale reden gebouwd op de plaats waar het staat.

De betrokkenheid van de familie van Culemborg bij het Amerongse kasteel is groter dan u zich vermoedelijk realiseert.
De herbouwster van kasteel Amerongen, Margaretha Turnor, komt uitgebreid aan bod. Ze heeft enkele honderden brieven nagelaten, waarin veel details over het gewone leven aan bod komen. De rouwborden in de Amerongse kerk komen ook ter sprake en geven een zeer bijzondere inkijk op de bewoners van het kasteel. Wie was “een vies vuyl eseltgen, sonder een droppel goet bloet”?

De familie van Nassau heeft een belangrijk stempel gedrukt op het kasteel. Hetzelfde geldt voor de “alderchristelyckste majesteit” Lodewijk XIV. De Witte Zaal van paleis Soestdijk ziet er identiek uit als de grote zaal op kasteel Amerongen. Waarom?

Aan het einde van der 17e eeuw heeft de eigenaar van Amerongen voor Willem III de slag aan de Boyne gewonnen, zodat James II definitief verslagen werd en elk jaar nog steeds de zogenaamde Oranjemarsen in Noord Ierland gehouden kunnen worden.

De laatste Duitse keizer heeft op kasteel Amerongen zijn abdicatie-oorkonde ondertekend. Waarom werd een fotograaf uit Asch in 1919 wereldberoemd?

Het kasteel is nog steeds ingericht, zoals de laatste bewoners het ook kenden. Het is net of ze even weg zijn. Deze lezing is een hele mooie voorbereiding op de excursie die Voet in het najaar gaat houden. Hier hoort U dingen, die de gidsen op het kasteel niet vertellen!