Anne Reitsma FotografieOp 11 december werd het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geopend door koning Willem-Alexander. Het ligt naast de startbaan van het vroegere vliegveld Soesterberg. Het is een geweldig mooi museum, de werkgroep excursies heeft dat even gecontroleerd voor u. Ons militaire verleden wordt glashelder toegelicht en ‘aanraakbaar’ gemaakt. Op 28 maart 2015 kunt u dat zelf gaan bekijken. Het is een fonkelnieuw gebouw, geheel in legerstijl, camouflage, gemaakt van zwart metaal en groen glas. In dat gebouw, zo groot als vier voetbalvelden, vindt u alles over oorlogvoering, van spierkracht en knuppels, via buskruit en kanonnen, tanks en straaljagers tot drones. U ziet hoe de forten van de Waterlinie het Nederlandse landschap hebben veranderd, u ziet de vaandels van de slag bij Waterloo, sabels, harnassen, karabijnen, het kan niet op. En u ziet geweren van de Culemborgse Geweerfabriek. En dan is er nog de verrassing…

Een mooie introductie is de website van het nieuwe Nationaal Militair Museum op www.nmm.nl.

Programma
12.45 Aankomst en ontvangst door een rondleider en een museumdocent.
13.15 Verdeling in groepen, maximaal 2 x 25 personen
13.15 Rondleiding 1: topstukken en Culemborgse geweren (groep 1)
 Rondleiding 2: De verrassing die een verrassing blijft (groep 2)
14.15 Koffie/thee in het restaurant op eigen gelegenheid
15.00 Rondleiding 3 topstukken en Culemborgse geweren (groep 2)
 Rondleiding 4 De verrassing die een verrassing blijft (groep 1)
16.00 Vrij bezoek aan het museum, de museumwinkel en het terrein
17.00 Museum sluit

De kosten voor deze excursie bedragen 7 euro per persoon, exclusief de toegang tot het museum en exclusief koffie / appelgebak of iets dergelijks. Voor koffie en dergelijke is wel tijd gereserveerd, maar het is niet mogelijk om ook plaatsen te reserveren, daarom hebben wij die kosten niet opgenomen in de prijs van de excursie. De toegang tot het museum is gratis voor deelnemers met een Museumkaart. Heeft u die kaart niet dan kost het u €9,75 . Na 16:00 uur kunt u op eigen gelegenheid nog in het museum en op het terrein rondloepen. Er is een prachtige museumwinkel en buiten is nog veel militair materieel te zien.

U reist naar het museum op eigen gelegenheid. Het adres: Verlengde Paltzerweg 1. Uiteraard is het handig om een auto te delen. Mocht u geen vervoer kunnen realiseren belt u dan met het secretariaat, 0345-530608, dan wordt het geregeld. Heeft u plaats over in uw auto, bel dan ook met dat secretariaat.

U schrijft zich in door 7 euro per persoon over te maken op ons rekeningnummer NL90 INGB 00050 23582 onder vermelding van “NMM”

Vitrine met oude geweren