718 nie wieder krieg.jpgDe Eerste Wereldoorlog leidde niet alleen tot de val van tal van gekroonde hoofden, meer dan 8 miljoen gesneuvelde militairen en veel littekens in het Vlaamse en Noord-Franse landschap, maar ook tot artistieke getuigenissen in beeld en geluid.
Vele honderden kunstenaars en musici brachten de oorlog aan het front door en legden hun bevindingen vast.

Deze lezing geeft, ingebed in een algemeen historisch perspectief (in beeld en woord), een weerslag van de vaak aangrijpende en ruwe werkelijkheid aan én achter het front. Veel daarvan werd vastgelegd door (vaak officieel aangestelde) ‘oorlogskunstenaars’. Ook de muziekwereld stond ‘op zijn kop’ door ‘The Great War’.

Wij zien werk van onder anderen Max Beckmann, Otto Dix, Oskar Kokoschka, Käthe Kollwitz, André Mare, Franz Marc, August Macke, Paul Nash, John Sargent, Leon Underwood en Ossip Zadkine en horen muziek van Jack Judge (´It’s a long way …´), Maurice Ravel, Paul Hindemith en Igor Strawinsky.

De lezing wordt gehouden door Pierre van der Schaaf. Hij heeft zijn opleiding genoten bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij runt een advies- en interimmanagementburo voor overheden en gesubsidieerde instellingen.
Verder is hij ondermeer secretaris van de Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en omstreken.

De lezing wordt gehouden in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg en begint om 20.00 uur. Verder is er gelegenheid de nieuwe aanwinsten in te zien en kunnen boeken worden geleend dan wel worden teruggebracht.