thumbnail oude kerk delft Zoekt u een zinvolle tijdpassering op zaterdag 30 mei? Kom dan mee met onze dagexcursie naar Delft. Delft, de prinsenstad, heeft genoeg te bieden om u een paar dagen bezig te houden, onze excursie is daarom een keuze uit de vele historische gebouwen die Delft heeft.

We beginnen met een rondwandeling door de stad met een deskundige gids, zodat u een overzicht krijgt van wat de binnenstad van Delft te bieden heeft. Vervolgens lunchen we in restaurant ’t Postkantoor in de Hyppolytusbuurt, zo ongeveer midden tussen de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. Kijk eens wat een prachtig interieur!

het postkantoor restaurant

Na de lunch bezoeken wij zowel de Oude Kerk als de Nieuwe Kerk. De Oude Kerk is gebouwd in 1246. De toren staat scheef, al vanaf de bouw. De bouwers hebben geprobeerd het geheel verticaal te houden, maar dat is alleen gelukt bij de vier torentjes aan de bovenkant, de rest is scheefgezakt. Wat niet wegneemt dat hij al die eeuwen is blijven staan. In de Oude Kerk vindt u de graven van onder andere Piet Hein, Maarten Tromp, Johannes Vermeer en Anton van Leeuwenhoek. Alle reden dus om een beetje stil te worden.

In de Nieuwe Kerk vindt u het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van Oranje Nassau. In deze kerk liggen zoveel beroemdheden begraven dat het ondoenlijk is ze in het kader van deze beschrijving op te noemen. Maar google op ‘nieuwe kerk delft begraven’ en u krijgt ze allemaal op uw scherm, en nog veel meer informatie.

Ook voor de rondleiding in beide kerken hebben wij deskundige gidsen gevonden, dus als u ineens een vraag te binnen schiet is er een grote kans dat u een goed antwoord krijgt.

09.00 vertrek uit Culemborg vanaf het station.
ca 10.15 Aankomst Postkantoor en koffie met gebak
11.30 -12.45stadswandeling Delft
13.00-14.00lunch in Postkantoor
14.00-15.00 kerkenbezoek met gids
17.00 vertrek uit Delft
18.15 aankomst Culemborg

De tijd tussen 15.00 en 17:00 uur zijn vrij besteedbare uren waarin u bijvoorbeeld een bezoek kunt brengen aan Museum het Prinsenhof om de gaten te aanschouwen die Balthasar Gerards in de muur maakte toen hij Willem van Oranje doodschoot. Op vertoon van de toegangskaart kunt u daarna een gratis kopje koffie drinken in het Stadskoffiehuis aan de Oude Delft. Neem daarom uw museumkaart mee! Het kerkenbezoek met de gids kan ook wat uitlopen, afhankelijk van de vragen die worden gesteld.

U schrijft zich in door 40,00 euro per deelnemer over te maken op rekening NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden, onder vermelding van 'Delft'. Het maximum aantal deelnemers is 54, bepaald door het aantal zitplaatsen in de bus. Dus, wie het eerst komt...

Foto's van Adrie Holtkamp