heilige Cunera met sleutelEen ongekend compleet overzicht van vroege sleutelvormen in Museum Dorestad. Oude sleutels, verzameld door stadsgenoot Addy Keizer

Zolang als er bezittingen zijn, is de mens geneigd die veilig op te bergen. Kostbaarheden kunnen verstopt worden, of opgeborgen in een kist of in een afsluitbare ruimte. Vooral kostbare handelsproducten moesten veilig opgeborgen worden, het liefst achter slot en grendel. Daardoor zijn er in de handelsplaats Dorestad veel sleutels gevonden.

Vanaf deze zomer exposeert Museum Dorestad een bijzondere collectie sleutels vanaf de Romeinse tijd tot aan het einde van de middeleeuwen. De tentoonstelling geeft een unieke kijk op de technische en esthetische ontwikkeling van de sleutel. Daarbij passeert een veelheid aan vormen de revue, waarvan - vaak unieke - voorbeelden getoond worden. Nooit eerder was er in Nederland zo'n compleet overzicht van vroege sleutelvormen te zien. Er zijn sleutels en sleutels. Niet alle sleutels dienen om een slot te (ont)sluiten. Er waren ook veel symbolische sleutels in omloop, waarvan er veel bijzondere exemplaren geƫxposeerd worden.

oude sleutels

Achter slot en grendel, tentoonstelling over de ontwikkeling van de sleutel van 7 juni 2015 tot en met 6 januari 2016 in Museum Dorestad, Muntstraat 42 Wijk bij Duurstede. Zie ook www.museumdorestad.nl.