gasthuistorenVOL! Inschrijving gesloten.

Lees dit stukje uit het boek 'Madame Manet' van Ton van Kempen en Nicoline van de Beek. Lees het hele boek, dan weet u de weg in Zaltbommel en leert u een heleboel over 'Muziek en Kunst in het Parijs van de Impressionisten'. Het geeft u ook een goed excuus om u direct in te schrijven voor deze excursie, als u daar al een excuus voor nodig hebt. Het stukje gaat over de manier waarop Frans Liszt de stad Zaltbommel ontdekt en wordt verteld aan Madame Manet door een fictieve journalist:

Franz List zou met een stoomboot over de Waal zijn gevaren. (...) Liszt is in de ochtend van 19 november 1842 samen met de Italiaanse tenor Giovanni Battiste Rubini uit Nijmegen vertrokken met een bateau à vapeur. Ze voeren naar 's Gravenhage, om daar een optreden voor de koninklijke familie te verzorgen. (...)
De stoomboot zou op de bewuste zaterdagochtend langs Zaltbommel zijn gevaren. Uw vader, stadsklokkenist van de Gasthuistoren, speelde op het carillion.

Er waaide een zuidenwind, zodat het klokkenspel over de dijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard moet hebben geschald. Het was Liszts eerste reis naar Holland en hij had horen vertellen over de reputatie van Hollandse orgels, straatorgels en carillons en warempel, varend over de Waal, hoorde hij plotseling in de verte zo'n schitterend instrument. Franz Liszt moet zo onder de indruk zijn geweest van de mooie klanken van de klokken dat hij in Zaltbommel van boord is gegaan. (...)
Liszt is naar de Gasthuistoren gewandeld en heeft daar de stenen wenteltrap beklommen. Bovenin de toren heeft hij kennis gemaakt met uw vader. Liszt, die zich had voorgesteld als muziekliefhebber, werd door uw vader uitgenodigd om bij hem thuis in de Steigerstraat, aan de voet van de Gasthuistoren, een eenvoudige koffiemaaltijd te nuttigen.

 

Lees dat boek. Te koop bij Tomey.

En dan nu onze excursie op zaterdag 26 september 2015:

U gaat op eigen gelegenheid naar Zaltbommel. Gratis parkeren kan op de Beersteeg, ongeveer 15 minuten lopen naar de Markt. Dichter bij de Markt is nog een parkeerplaats.
Verzamelen om 12:50 bij 'In de roos' op de Markt 10 in Zaltbommel. Daar formeren wij twee groepen van elk 20 deelnemers voor het volgende programma:De ene groep doet de excursie in de aangegegven volorde, de andere groep in omgekeerde volgorde.

 

Programma Zaltbommel
Tijd> Activiteit
13:00 - 14:00 Rondleiding Sint Maartenskerk
14:10 - 14:50 Koffie / thee in het etablissement 'In de roos'
15:00 - 16:00 Stadswandeling met veel aandacht voor o.a. historie en renaissancegevels

 

U wordt begeleid door een gids die u alles over Zaltbommel kan vertellen.
Na de rondleidingen heeft u nog voldoende tijd om nog even rond te kijken, het is een prachtige stad en er is genoeg te doen. Bezoek het Maarten van Rossemhuis, bijvoorbeeld.

Inschrijven graag vóór 18 september door 12,50 euro per persoon over te maken op bankrekening NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet v Oudheusden.

Het maximum aantal deelnemers is 40! Dus schrijf u op tijd in.