schedel gevonden op het janskerkhofWanneer u uw auto op het St. Janskerkhof parkeert, wordt u verrast door de aanwezigheid van een aantal oude grafzerken. Archeologen van Aeres-Milieu zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest op het St. Janskerkhof. En niet voor niets. Behalve botmateriaal, complete graven, zijn er ook mooie gave grafzerken gevonden.

Het onderzoek heeft meer duidelijkheid gebracht over de historie van de plek. We weten nu ook wáár wat heeft gestaan op het St. Janskerkhof. November 2015 is een Voetnoot verschenen die is geschreven door Alies Derwig en Connie Veer. In die Voetnoot beschrijven zij de vondsten en verklaren ze waarom de grafzerken daar zo liggen. Die Voetnoot kunt u alsnog krijgen als u lid wordt van ons Genootschap en aangeeft dat u deze in het welkomstpakket wilt (zolang de voorraad strekt)

Rapport van Aeres milieu

Wilt u meer weten, wilt u alle details over de opgraving kennen, dan heeft Aeres milieu een publieksversie beschikbaar van het rapport dat zij hebben gemaakt als afsluiting van de opgravingen. Het rapport beschrijft de volledige archeologische begeleiding die uiteindelijk uit diverse fasen bestond en enkele maanden in beslag nam.

Op verzoek van de gemeente werd de begeleiding uitgebreid met enkele proefputten om meer inzicht te kunnen verwerven in de geschiedenis en het gebruik van het kerkhof. Daarnaast was het ook de start van een zoektocht naar de verloren gewaande Sint Janskerk. Ondanks de enigszins versnipperde aard van de graven als gevolg van moderne en historische verstoringen is middels het onderzoeksrapport vorm gegeven aan een breed vondstenspectrum. Van de menselijke resten tot bouwmateriaal van de kapel van Lanxmeer en van grafzerken tot de vondst van een plastic snoepverpakking. Het heeft uiteindelijk geleid tot een uitgebreid overzicht van de activiteiten die plaats hebben gevonden op deze voor de geschiedenis van Culemborg belangrijke locatie.

U kunt het rapport bestellen door een e-mail te sturen aan Aeres milieu, de heer N. van der Feest (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het boek is inmiddels ook te verkrijgen via boekwinkel Kaetshaag te Culemborg, tel. 0345-530230. Prijs is:  34,95 euro