thumbnail voor de ANWB prijs Tijdens de presentatie van zijn boek ‘De Familie De Braaf, een kijk in het leven van een ondernemende en creatieve familie uit Culemborg’ organiseerde oud-Culemborger Lex de Vroedt in juni 2015 een grote familietentoonstelling in de stadhuiskelder.

Uit zijn familieonderzoek bleek dat er opvallend veel familieleden creativiteit in hun genen hadden en hebben. Deze creativiteit manifesteerde zich vooral in de muziek, in de hout- en metaalbewerking en in het tekenen en schilderen. Buiten het feit, dat de exposanten Lex de Vroedt (70 jaar), zijn zus Lia Zondag-de Vroedt (67) en Toon Woerdenbach (64) geboren werden aan het Achter ’t Zand en daar als buurkinderen met elkaar opgroeiden, behoren zij ook, via hun grootouders, tot de familie De Braaf. Met de creativiteit zit het dus wel goed!

Tijdens de familietentoonstelling maakten Lex, Lia en Toon plannen om samen nog eens een afzonderlijke expositie in Culemborg te houden.
Na voorbereidende gesprekken met Laurent en Cécile Schandrin van het ‘Huis van de Stad’ en Peter Brouwer van de gemeente is die expositie nu een feit ! Deze wordt gehouden van 10 tot en met 25 september 2016 in de hal van het prachtige stadhuis in Culemborg; dus tijdens het Open Monumenten weekend en tijdens Lek Art. Wethouder Joost Reus zal de expositie op vrijdag 9 september om 16.30 uur officieel openen. Tijdens de opening wordt tevens het nieuwe boek van Lex gepresenteerd. In dit boek ‘Culemborg In ’t oog, in ’t hart’ zijn nagenoeg alle Culemborgse stadsgezichten opgenomen die Lex gedurende zijn leven tekende, schilderde en etste, voorzien van achtergrondverhaaltjes. Lex tekent en schildert al vanaf zijn jeugd. Hij bezocht in de jaren 1970 een paar jaar de Vrije Academie ‘Psychopolis’ in Den Haag, waar hij leerde etsen en naar model tekende. In 1972 trad Lex met zijn werk voor het eerst naar buiten, tijdens een soloexpositie in de Delftse Galerie De Oostpoort. Daarna volgden vele exposities, waaronder die in Culemborg. Een paar exposities hield Lex samen met zijn dochter Sunny, die met haar acrylschilderijen professioneel aan de weg timmert.

de kunstenaars en hun werk

Hoewel Lex al vanaf 1965 inwoner van Delft is, bleef hij Culemborger in hart en nieren. Hij koestert zijn geboortestad en brengt dat onder andere tot uiting in zijn pen en penseeltekeningen. Zijn werk was eerder te zien tijdens soloexposities in de Stadhuiskelder in 1974 en in Galerie West-Betuwe in 1983. Tevens nam Lex in 1983 deel aan de groepsexpositie ‘Kunst uit Culemborg’ in het Elisabeth Weeshuis. In datzelfde jaar gaf hij de in eigen beheer gemaakte map ‘Culemborg, een sfeerbeeld van toen en nu’ uit, met 22 tekeningen en sfeerverhaaltjes met een mix van stukjes geschiedenis en eigen herinneringen. Lex werkte 41 jaar bij de gemeentepolitie Delft en na de grote reorganisatie als plaatsvervangend bureauchef in het Haaglanden-bureau Pijnacker/Nootdorp. Hij is getrouwd en heeft drie dochters en vier kleinkinderen.

Lia werd, na het afronden van de MULO, telefoniste/receptioniste in het Culemborgse stadhuis, waar zij haar latere man Wim Zondag leerde kennen, die werkte op de afdeling burgerzaken. Na hun huwelijk verhuisden zij naar Voorschoten, waar Wim eveneens op het gemeentehuis ging werken. Lia tekent van jongs af aan vrouwenportretten en modellen. Zij wilde graag modeontwerpster worden. Pas op latere leeftijd ging zij schilderen met acrylverf en aquarelleren. In de jaren 1980 kreeg Lia in Baarn les in model- en portrettekenen, onder andere bij de volksuniversiteit. Bij een bevriend kunstenares leerde Lia aquarelleren. Gedurende de afgelopen negen jaar is zij wekelijks actief in kunstcentrum Idea in Soest, waar zij beelden boetseert en acrylschilderijen maakt. Terwijl Lex en Toon in hun werk Culemborg in beeld brengen, laat Lia in haar schilderijen onder andere bloemen en landschappen zien. Daarnaast werkt zij graag abstract. Lia en Wim wonen in Baarn en hebben een zoon en een dochter.

Toon ging na het afronden van zijn middelbare school werken bij Wagenaar, een handel in piano’s en bladmuziek aan de Oude Gracht in Utrecht. Hij specialiseerde zich vooral op het gebied van de bladmuziek . Hij was vele jaren bestuurslid van de landelijke vereniging voor muziekhandelaren en uitgevers. Toon is getrouwd en woont in Culemborg. Hij heeft een zoon en een dochter. Zoals zijn vader, de bekende Culemborger Antoon Woerdenbach, ging Toon in zijn vrije tijd schilderen. Hij doet dit met acryl en olieverf. Om zich daarbij verder te ontwikkelen volgde hij een opleiding bij Artibus in Utrecht. Thans verzorgt Toon namens de gemeente de inbraakpreventie in Culemborg. Tevens is hij vrijwilliger van het Toeristen Informatie Punt in het stadhuis. Onder de bezoekers van de expositie wordt tijdens het Open Monumentenweekend een originele ingelijste tekening van Lex verloot. Zijn 75 pagina’s dikke boek, in full colour gedrukt in een oplage van 100 exemplaren, is gedurende de gehele expositie te koop voor de kostprijs van € 15.