tekst

Weissenbruch – de Vermeer van de 19de eeuw Bijzondere samenwerking tussen het Elisabeth Weeshuis Museum en het Teylers Museum.  Weissenbruch – de Vermeer van de 19de eeuw is de titel van de overzichtstentoonstelling met  het werk van stads‐ en landschapsschilder Jan Weissenbruch (1822‐1880) die vanaf 10  september 2016 t/m 8 januari 2017 in Teylers Museum te Haarlem te zien is.

In dezelfde  periode kunnen kunstliefhebbers onder leiding van oud‐conservator van het Elisabeth  Weeshuis Museum, Peter Schipper, langs de plekken in Culemborg wandelen waar Weissenbruch de schetsen voor zijn schilderijen maakte. De eerste wandeling is op  zondag 11 september om 14.00 uur.  

Jan Weissenbruch kwam graag in Culemborg. Met zijn schetsboek onder de arm trok hij door  de stad om onder meer bij de verschillende stadspoorten halt te houden om ze in beeld te  brengen. Met zijn heldere licht en realistische stijl wordt Weissenbruch ‘de Vermeer van de 19de  eeuw’ genoemd. Zo schilderde hij bijvoorbeeld niet de mooie voorgevel van het stadhuis in  Culemborg, maar de binnenplaats. Het herinnerde hem aan de eenvoudige straatjes uit schilderijen van 17de eeuwse schilders. In zijn werk vertaalde hij hun realisme, kleur‐ en  lichtgebruik naar zijn eigen tijd. Vanaf 10 september staan er op acht plekken in Culemborg  informatieborden met de schilderijen die in het echt te zien zijn in Haarlem. Het zijn de  schilderijen die Weissenbruch naar de schetsen vervaardigde in zijn atelier in Den Haag.  Bezoekers van buiten de stad en Culemborgers kunnen in de voetsporen treden van de schilder  door een gratis folder met de route op te halen bij de museumbalies in Haarlem en Culemborg (of bij de balie van het TIP in het oude stadhuis) of zich aan te melden voor een wandeling onder leiding van Peter Schipper (kosten € 5,=) op  http://weeshuismuseum.nl/1736-2/. U vindt daar ook een pdf met de routekaart.       

Gedurende de looptijd van de expositie in Haarlem is er een gezamenlijke kortingsactie. Op  vertoon van een entreekaart van het Elisabeth Weeshuis Museum krijgen bezoekers in Teylers  Museum   2,50 korting en vice versa.

Foto: Everwijnstraat met het Caffaigne, ongedateerd, particuliere collectie.