Knipsel Baron van Brakell museumMet eigen vervoer! Bezoek aan het recent geheel vernieuwde Streekmuseum Baron van Brakell op het landgoed Den Eng in Ommeren. Hebt u in het verleden een bezoek aan dit museum gebracht dan is een nieuw bezoek zeer aan te bevelen. Het gebouw is splinternieuw en de collectie is flink uitgebreid met collecties uit Tiel en Buren.

Een bezoek is ook geschikt voor mensen die wat slechter ter been zijn, er is een lift aanwezig en u kunt ook uitrusten in het museumcafé. Adres: Provincialeweg 21, 4032 NZ Ommeren.

Programma:aanvang 13.30 uur. 
Ontvangst in Museum: lezing inleiding streek- en museumhistorie.
Rondleiding streekhistorie en Rondleiding tentoonstelling boerenwagens. Tussen de rondleidingen pauzeren we met koffie en appelgebak.

Aanmelden: Inschrijven door 9,75 euro per persoon over te maken op bankrekening NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden o.v.v. telefoonnummer of emailadres waarop wij u kunnen bereiken.

Algemene info: Het museum is gericht op het verleden van de Betuwe. Thema’s zijn: Wonen en werken in de Betuwe, Streekgeschiedenis en Boerenwagens uit het Rivierengebied. Het is ontstaan uit het samengaan van: Heemkundig museum Ommeren, Historische Kring Kesteren en Omgeving & Arend Datema Instituut en Boerenwagenmuseum Buren.

Het museum bevat meerdere collecties, we noemen:

• een unieke collectie boerenwagens, een aantal bijzonder fraaie is afkomstig van zeer rijke landeigenaren en boeren die daarmee hun rijkdom toonden. Alleen al deze collectie is een bezoek waard!

• streekhistorie vanaf de ijzertijd en Romeinse tijd tot heden

• handel en nijverheid

Klik hier voor de website van het museum.

Wandeling: Naast het museum ligt het parkbos, of ‘bosplantsoen’, ook wel de ‘wandeling’ genoemd, dat voorheen bij het landgoed Den Eng hoorde en thans beheerd wordt door Geldersch Landschap. In dit parkbos, op een eilandje in een vijver, ligt het graf van Baron van Brakell en zijn vrouw. Daarachter ligt nog een heuveltje waar zijn paarden zijn begraven. Na het overlijden van Mevrouw van Brakell werd het parkbos toevertrouwd aan een in te stellen Fonds tot Hulpbetoon aan de Arbeidende Klasse van de buurtschap Meerten. Klik hier voor de website van het Geldersch Landschap

Degenen die een rondwandeling door het park willen maken wordt geadviseerd wandelschoenen mee te nemen.