Alles over de geschiedenis van Culemborgse zaken, maar ook over Hoogstraten en Werth waar Culemborg als Graafschap mee was gelieerd.

Op 11 oktober 1985 werd het Culemborgs Stadsarchief geopend. Het archief werd gehuisvest in het historische pand 'De Fonteyn' ofwel het Jan van Riebeeckhuis. Mevrouw Betsy Wijnhoven, ontwerpster van de kruidentuin 'De Fonteynhof' biedt burgemeester Jager een plattegrond aan

Op zaterdag 10 september 2005 tijdens Open Monumentendag werd de muurschildering van Graaf Egbert aan de Veerweg in Culemborg onthuld. De verweerde muurreclame was weer prachtig hersteld.

Culemborg bezit 7 orgels die allemaal de moeite van het bekijken en beluisteren waard zijn. Alle orgels in Europa staan beschreven op een website genaamd "Orgelsite". Wij hebben de Culemborgse orgels voor u geselecteerd.

Jarenlang heeft aan de Beusichemsedijk, aan het eind van de Weidsteeg een limietpaal gestaan. Deze paal gaf de grens aan tussen het graafschap Culemborg en Buren. Eind 1993 begin 1994 is deze paal - naar men zegt - als souvenir meegenomen naar het buitenland.

Op 4 november 2002 opende de burgemeester van Culemborg, mevrouw Van Vugt, de website van 2 leerlingen van de ORS 'Lek en Linge' die zij hadden gemaakt naar aanleiding van hun afstudeerscriptie.

Op 17 februari 2003 bood de heer Huub de Leeuw de vereniging een tafelkleed voor de bestuurstafel aan. Het kleed is voorzien van het embleem van het genootschap n.l. het grootzegel van de stad Culemborg; voorzien van de naam A.W.K. Voet van Oudheusden.

Er zijn in de Culemborgse binnenstad weinig plaatsen, die zo grondig van gedaante zijn veranderd als de Papenhoek. Tot ongeveer 1855 was deze Papenhoek een zuidelijke uitloper van de Ridderstraat. Het bijzondere van dit stukje straat was de bijna permanente aanwezigheid van Katholieke gebouwen en woonhuizen van Katholieke functionarissen.

Culemborg heeft geschiedenis geschreven in Den Haag, met kamerleden en kabinetsleden. Beter nog, wij schrijven nog steeds mee.

Elk jaar in september is er in Vlaanderen een Begijnenhovenweekend. Vele hoven zijn dan opengesteld; onder anderen Hoogstraten en Turnhout.

De uitvoerders van de laatste wil van Elisabeth van Culemborg, gravin van Hoogstraten enz., die op 9 December 1555 hoogbejaard op haar kasteel te Culemborg overleed,

Culemborg wordt voor de eerste maal vermeld in twee charters d.d. 4 juli 1281, (Oork. St. Utr. nrs. 2075 en 2076). Het betreft de overeenkomst tussen Hubrecht van Bosinchem, erfschenker van het Sticht en het kapittel van Oudmunster te Utrecht,

350 jaar luthers Culemborg  

Danken de meeste lutherse gemeenten in ons land hun ontstaan aan economische of militaire omstandigheden, bij die van Culemborg is dat niet het geval. Zij is begonnen als hofkerk van de graaf van Waldeck. Deze duitse familie belandde te Culemborg