Alles over de geschiedenis van Culemborgse zaken, maar ook over Hoogstraten en Werth waar Culemborg als Graafschap mee was gelieerd.

naambord daam van dijkweg

Sommige mensen zien hun naam vereeuwigd in de naam van een straat of een plein. De regel daarvoor is als volgt:

  1. Leden van het koninklijk huis kunnen bij hun leven worden vernoemd.

BAAC fotoNieuwste foto van de opgravingen, genomen op 20 april 2013 .overzicht opgraving stadsmuur achter kapel culemborg

Het Sintcomité Culemborg (SCC) is begonnen aan een digitaal Sinterklaasarchief. Het SCC is in de oudste archieven gedoken om allerlei wetenswaardigheden over Sint Nicolaas in Culemborg op te duikelen. Zoals de ontdekking dat de allereerste Sint Nicolaasintocht plaatsvond in 1948, daarvóór werden Sinterklaasfeesten georganiseerd door de wijkverenigingen.

bouw oude spoorbrug 1868Vorige week bezorgde iemand mij een prachtige plaat van de vervanging van de spoorbrug. Ik heb hem voor u gescand, u ziet hem als u op Lees Meer klikt.
Het probleem is dat ik naam en telefoonnummer van de gever ben kwijtgeraakt. Hierbij dus het verzoek aan hem om mij even te bellen op 0345-530608.

Jaap Borggreve

kleine osch2De afbeelding links is een schilderij van N.G. Van Osch, een bekende Culemborgse schilder met een grote productie. Het is een boerderij van een type (de daklijn) dat in de omgeving van Culemborg veel is gebouwd. U mag er van uitgaan dat het schaap en de lammetjes daar niet meer staan, maar die boerderij, zou best eens kunnen. Heeft u een idee? Stuur dan een e-mail aan Barth Saltzherr (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Volgend jaar bestaat de Koningin Beatrixschool aan de Ridderstraat 150 jaar. Een team van oudleerkrachten en ouders is bezig met de voorbereiding voor een jubileumboek.

Er zijn oude foto's opgespoord van de voormalige Scheffelschool. De oudste foto tot nu toe gevonden, is een klassenfoto uit 1906, met meester Scheffel. Er is ook nog een oudere foto van de Prinses Margrietschool uit 1904.

Hierbij 29 afbeeldingen van het Klein-Seminarie in Culemborg. Het zijn foto's, toen nog 'lichtdrukken genoemd, gemaakt vermoedelijk aan het begin van de vorige eeuw en afgedrukt op dun karton. De foto's zijn van na 1899, want de Kapel is al gebouwd. Wij hebben een scan van de foto's gemaakt en het resultaat treft u hieronder aan.

omslag boek meneer hoekMeneer Hoek is ons lid Wim Hoek, hij woont aan het Bakelbos. Dat is ongetwijfeld een interessant stukje Culemborg, waarschijnlijk ouder dan Culemborg zelf.
Wim heeft door de jaren heen een heleboel gegevens opgeduikeld, maar wij konden er weinig mee, het was lastig daar een verhaal van te maken. Gelukkig heeft Wim Holleman, ook al een Voetlid, alle gegevens van Wim Hoek leesbaar samengevat in een boek, en dat werk laten becommentariëren door mensen die er meer verstand van hebben dan hij of meneer Hoek.
Het resultaat is een mooi, zeer goed leesbaar en toegankelijk boek geworden. Alle ideeën en gedachten van meneer Hoek verwoord, en alle commentaar keurig daarachter. Het geeft niet alleen een dieper inzicht in de geschiedenis van het Bakelbos, het maakt ook, en misschien wel vooral duidelijk dat onderzoek naar de geschiedenis een interessante bezigheid is, op elk niveau. Als je maar volhoudt.
Gratis voor leden van Voet, en ook gratis als u nu lid wordt van Voet.

kaart van bisdom utrechtVoetlid Jan van der Linde neust regelmatig rond in archieven, ook in on-line archieven. En kijk eens wat hij daar heeft gevonden: allereerst een oude kaart van het Episcopatus Ultrajectinus, het bisdom Utrecht, gevonden op de site van de RUG (http://irs.ub.rug.nl/ppn/141202009). Klik op het kleine plaatje links om die kaart in zijn volle glorie te zien op uw scherm.

Waar ligt het Kanton van Kuilenburg? In 1811 ligt onze stad in het arondissement Gorinchem, het departement Monding van de Maas

In 1968 bestond de spoorbrug in Culemborg precies 100 jaar, dat werd dus gevierd. En terecht, toen de brug werd gebouwd was het een enorme technische prestatie, de langste brug in Europa met een overspanning van 157 meter.

De VPRO zond in 1974 en 1975, bijna 40 jaar gelden, een serie uit over het dagelijks leven in Culemborg. Hierin werd een beeld gegeven van de inwoners van deze stad, en tegelijk een beeld van de tijd.

Een groot deel van het archief van de heren en graven van Culemborg is nog niet geïnventariseerd. Die inventarisering is nu begonnen, eind 2011 staat het on-line. Lees hier de mededeling daaromtrent.

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft al enige jaren alle uitgaven van de Culemborgse Courant vanaf de oprichtingsdatum (1860) op microfiche ter beschikking.

Voet in Helmond.

In Helmond woont een oud-Culemborger genaamd Versteegh. Hij onderzocht het verleden van de villa aan de Waldeck Pyrmontdreef en stuurde ons onderstaande gegevens. Bovendien stuurde hij een foto die gemaakt is vrijwel direct na de voltooiing van de bouw.

Tussen 1906 en 1918 liep er een stoomtramdienst tussen Tiel, Buren en Culemborg, de TBC-lijn. De stoomtram staat hier voor station Culemborg.

Ambachtschool, Nijverheidsschool, Scholengemeenschap, Da Vinci en tenslotte ... Lek & Linge

Een terugblik op 50 jaar beroepsonderwijs in Culemborg, zodat u ziet hoe door inzet, teambuilding, inventiviteit en een vooruitziende blik een school tot grote bloei komt.
Richard van der Velde en John van Antwerpen hebben de geschiedenis van de ambachtschool in Culemborg uitgeplozen en opgeschreven. Van Ambachtschool tot Lek en Linge.

Ach ja, dat waren nog eens tijden. Geen euro's, zelfs geen guldens, maar stuivers en dubbel stuivers (oftewel een dubbeltje). En we sloegen ze gewoon zelf. Munten uit Gelderland, en met name natuurlijk uit Culemborg. Ze zijn nog te koop op deze website, maar u kunt er niet meer mee betalen.

Er is informatie over de foto die hieronder wordt beschreven. Wij kregen een telefoontje van de heer Versteegh uit Helmond, een zoon van de vroegere politieagent Versteegh uit Culemborg. De heer Versteegh is (uit Helmond) was in de oorlogsjaren tussen de 10 en 14 jaar oud en fietste in die tijd vaak met zijn vader door het Culemborgse veld, waar nu onder meer de wijk Parijsch ligt. Volgens hem stond de barak op de foto aan de Zwarte Kraai.

De Zwarte Kraai is de kruising tussen de Diefdijk en de Prijsseweg. De barak zou hebben gestaan aan de westkant van de Diefdijk, links van de weg naar Everdingen. Op oude luchtfoto's van de Engelsen zou de barak ook te zien zijn. Hebben we nog niet gevonden, die foto's, dus als u ze ergens heeft liggen: gaarne bericht.

Oorspronkelijk bericht

Voor de grijze generatie onder onze leden hebben wij de volgende intrigerende foto, een raadsel.

in Culemborg van 1812 tot 1950 en hier de index. In scans, dus niet digitaal te doorzoeken.

In hoog tempo komen scans van de Nederlandse burgerlijke stand beschikbaar op Familysearch, een website die ondersteund wordt door de Mormoonse kerk.

Er wordt van alles verzameld op deze wereld. Zo is er iemand die afbeeldingen van stations verzamelt en voor een overtuigd Culemborger is er maar één station, precies. Alle andere stations zijn van voorbijgaande aard. De afbeeldingen van station Culemborg.

Op 14 maart 1986 breekt er brand uit in Theater De Fransche School. In het brandweerboek "Brand in de Kattenstraat" kunt u erover lezen, maar wij hebben een oud Super8 filmpje gekregen en dat laten digitaliseren. Zonder geluid uiteraard.

De VPRO zond op 30 december vorig jaar de film 'Ode aan de rivier' uit, de eerste river-movie'. En heus waar, ook Culemborg met de oude spoorbrug kwam aan bod.

De spoorbrug bij Culemborg was het eerste bouwwerk in Nederland waar een door een stoommachine aangedreven heistelling werd gebruikt. De stoomhei leidde tot een revolutie in de bouw.Lees meer op de website van Cobouw, inclusief de liederlijke hei-liederen

Werk aan 't Spoel wordt verbouwd en het ziet er naar uit dat het geweldig mooi wordt. Nu het sneeuwt hebben wij een paar foto's genomen. Onder de sneeuw is het nog modderig, maar daar zie je niets van. Ook mooi voor de mannen van de EOC (dat toen het hier zat EOD heette).

Locatie Veldkeuken met Refter en uitkijktoren, gezien vanaf de dijk Idem vanuit het zuiden Amfitheater Amfitheater met het gras in de zon Amfitheater, kijkje vanaf de tribune Bomvrije gebouw zuid, kleedruimte acteurs Woning voor de beheerder Genieloods, verhuurbare ruimte Bomvrij gebouw noord, beeldhouwwerkplaats In zuidelijke richting Turend over de borstwering In de verte de spoorbrug Toegang vanaf de Lek
Alle monumenten in Culemborg zijn op onze website als een foto te bekijken. Nu staan ze ook op een kaart op Wikipedia.

In het centrum van Utrecht, aan het Hoogt 7, vindt u het Museum voor het kruideniersbedrijf. Het is een kleine ruimte, ingericht als kruidenierswinkel uit ongeveer 1850. U kunt er ulevellen kopen en andere ouderwetse snoepjes en koekjes.

In 1926 schreef Herman de Man (1896-1946) over de afvaart van de stoomboot uit Culemborg:

"Dan zet, met weinig drukte, in Kuilenburg de vroege boot af. De weemoedsroep der stoomfluit, dan een korte ranke signaaltjing... en de ruischende raderen zetten aan, statig glijdt de zwart-wit-gele Reederijboot de rivier af. De groote dagreis is ingezet op de simpele wijs, waaraan de daden van de schippers zijn te kennen."

Meer? Donderdag 14 december, 20:00 in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterweg 2.

22 augustus 2010 was het weer zover. In de muziektent is om de week iets te doen, deze keer het het koor Fruitig geflip(t) uit Tiel en volkszanger Mark uit Culemborg. Van Fruitig geflip(t) hebben wij een film kunnen maken.

Riek Gispen-van der Griend wijst naar het portret van haar echtgenoot, W.H. Gispen

In maart 2008 werd er in 'Het uur van de wolf' een documentaire uitgezonden over W.H. Gispen - ontwerper en ondernemer. Wij hebben enige tijd moeite gedaan om die uitzending op onze website te mogen zetten maar kregen geen antwoord op onze verzoeken daaromtrent. De uitzending was ook niet beschikbaar op 'Uitzending gemist', de website van de publieke omroep waarop allerlei uitzendingen worden bewaard en beschikbaar zijn.

En plotseling is dat veranderd, nu hebben wij die uitzending wel gevonden. Toegegeven, hij duurt haast een uur, dus het is niets om even te bekijken, maar hij is wel zeer de moeite waard.

Klik hier voor de uitzending van de documentaire over Gispen.

Een korte geschiedenis van Culemborg

Bjorn de Leeuw

Culemborg is ontstaan als nederzetting bij het versterkte huis van heer Jan van Bosinchem (Beusichem) die het stuk land aldaar, aan de zuidoever van de Lek, verkreeg in 1281 bij een ruil met de proost van Utrecht.

Het ING, Instituut Nederlandse Geschiedenis, is bezig allerlei historische documenten te digitaliseren om ze toegankelijk te maken voor grote groepen mensen. Ze hebben al de Resolutiën van de Staten Generaal digitaal openbaar gemaakt

Culemborg -Goilberdingen, opgravingen aan de Prijsseweg.

Gewoon, in een weiland aan de Prijsseweg, waar honderden mensen dagelijks voorbijkomen, is er ineens een gat in de grond. En niet zomaar een gat, nee, twee keurige rechthoekige kuilen met een opvallend vlakke bodem. Schatting: nog geen meter diep. Dat is niet zomaar een gat, dat is een opgraving. Kijk maar hoe nauwkeurig er wordt gegraven, laagje voor laagje wordt van de bodem afgeschraapt

Station Stad van de Tiel-Buren-Culemborg stoomtramlijn was op de hoek van de Kattenstraat en de Achterstraat, waar nu het kantoor is gevestigd van Theater De Fransche School.

Op 12 september 2009 was het Open Monumenten dag, en dan zijn alle monumenten in Culemborg geopend voor het publiek. Een van die monumenten is de molen Johanna, een zogenaamde Grondzeiler.

Het serendipisme grijpt om zich heen. Nog even uitleggen: serendipiteit is als je iets waardevols vindt waarnaar je niet hebt gezocht. De eerste serendipist die wij signaleerden was Jan van der Linde,

U kent Johannes van Dam? Hij schrijft in Het Parool over koken, restaurants en vrijwel alle onderwerpen die met eten te maken hebben. Hij heeft ook een heel dik boek geschreven over eten: DeDikkeVanDam, van aardappel tot zwezerik.

Wij kregen een film in ons bezit die wel heel erg oud is, het filmmateriaal kon niet gebruikt worden in een moderne 35mm projector, het zou onmiddellijk verbranden.

Met behulp van het Filmmuseum in Amsterdam hebben wij de film laten digitaliseren en restaureren, hij ziet er weer heel redelijk uit.

Op de laatste bestuursvergadering van Voet kwam een boek van de heer dr J.C. Kort ter sprake over de lenen van de hofstede Culemborg in de periode van 1251 tot en met 1648. Vraag was of het boek moest worden uitgegeven of niet.

Niet dus, want zo'n lijst met lenen is in feite onleesbaar.

Oorspronkelijke titel: De verloren gegane koperen grafplaten voor Jasper van Culenborg en Johanna van Bourgondië en voor het hart van Antonis van Lalaing in de St. Barbarakerk te Culemborg.