In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Amsterdam, die grote stad,
Die is gebouwd op palen.

Culemborg hangt niet in het luchtledige, staat niet op zichzelf. Onze stad is onderdeel van een streek, en zo is het ook met haar geschiedenis.

De jaarvergadering 2011 zal plaats vinden op dinsdag 22 februari 2011 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. U kunt hier het jaarverslag 2010 en de agenda lezen. Er is inmiddels een aanvulling op de agenda: voorafgaand aan de rondvraag willen wij de mening van onze leden vragen over het plan Culemborg aan de Lek.

Leest u even mee met de Bewoners aan de Lek:

Een langer verslag volgt nog, bijgaand een paar foto's die zijn genomen door Tanja Moody, Jan Hogendoorn en Jaap Borggreve. Om te beginnen: Ravenstein op Google Earth.

Fotoverslag excursie 18 september naar Gorinchem. Foto's van Jan Hogendoorn. In het artikel over het Culemborgse volkslied is het vrijwel identieke Gorinchemse volkslied toegevoegd.

Gemeenteraad pas op: geef de touwtjes niet uit handen aan een projectontwikkelaar.

Het gemeentebestuur wil in de komende raadsvergadering toestemming vragen voor de oprichting van een Publiek Private Samenwerking (PPS) met Ballast van Oord. In deze onderneming zullen Ballast van Oord en de gemeente Culemborg samen de plannen rondom “Culemborg aan de Lek” verder ontwikkelen.

Met heel veel plezier heeft het bestuur van de Stichting zich het eerste seizoen ingezet. Na de spectaculaire opening op bevrijdingdag, 5 mei, was er een gevarieerd programma met koren, jazz, pop, klassieke muziek, zangers, slagwerk en dans! Ook de speciale middag voor Culemborgse ouderen met De Deining en Ronnie Tober was een groot succes!

Nu richt de Stichting zich op de programmering van 2011!
Mocht u interesse hebben om u actief in te zetten voor de Stichting of suggesties hebben voor de programmering, dan kunt u contact opnemen via de website: www.muziekplantage.nl.

Het spreekt voor zich dat optredens geld kosten. Daarom een oproep aan alle Culemborgers om VRIEND van de MUZIEKTENT te worden voor 10 euro per jaar! Via de mail en/of nieuwsbrief wordt u dan op de hoogte gehouden van het programma! U kunt altijd vriend worden via de website, het kan ook tijdens de kerstmarkten, op zaterdag 11 december(van 11.00 tot 17.00 uur) in het Elisabeth Weeshuis en op zaterdag 18 december(van 10.00 tot 17.00 uur) in centrum BonVie.
Aan alle nieuwe vrienden geven wij een leuke attentie voor de feestdagen!

Kortom de leden van Stichting hebben er zin in. Wij hopen vele vrienden te begroeten en zullen er in 2011 weer een mooi muzikaal seizoen van te maken!!

3 nov. 2010: foto's toegevoegd van vondsten en locatie.

De vroegmiddeleeuwse handelsplaats Dorestad bestond uit drie gedeelten: een zuidelijke wijk, een middendeel en een noordelijke wijk. Over de zuidelijke wijk wisten wij tot nu toe vrijwel niets.

Opgravingen in de late 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw hebben veel informatie over het middendeel en met name de noordelijke wijk opgeleverd.

Raadsel: wat hebben de volgende zaken met elkaar gemeen: Anckerwaerdt, De Geer, Het Schrijland, Ontwikkelingen Buitengebied, Illegale kap, Sprokkelenburg, Culemborg aan de Lek en Van den Hurk?

Herman de Man: De weemoedsroep der stoomfluit


Uitnodiging vernissage 'Portret van een stoel / The family of chairs’

Museum Elisabeth Weeshuis nodigt u uit voor het bijwonen van de opening van de foto-expositie 'Portret van een stoel / The family of chairs’ van Stef Verstraaten, op vrijdag 8 oktober 2010 van 17.00 tot 19.00 uur. Na een verwelkoming door conservator Ruud Priem zal Stef Verstraaten de expositie inhoudelijk toelichten.

Zaterdag 18 september 2010 gaat Voet op middagexcursie naar Vestingstad Gorinchem, de stad van Hendrick Hamel.

Let op: vertrektijden van trein gecorrigeerd. Routebeschrijving

Speciale mededeling van de Werkgroep Excursies:

In het Gorcums museum is op dit moment een heel bijzondere kleine tentoonstelling, mooi ingericht en gedocumenteerd :
Esther - een dagboek - 1942 - uitgesloten en weggevoerd

Huub van Beurden maakte prachtige foto's van Eemjazz.

Hoogstraten, net over de grens bij Breda, is de zusterstad van Culemborg.

In reactie op de nieuwsbrief over onder andere Jutteperen kwam er per kerende e-mail de volgende reactie.

Waar komt het kwaad vandaan ? Er zijn dikke boeken over geschreven. Annie M.G. Schmidt behandelt die vraag in haar gedicht "De wurm".

Rond vier uur in de middag van de 14e mei 1940 trof een granaat de woning van het echtpaar Bosschaart, Achter de Vismarkt. Het echtpaar was op slag dood. Uit angst dat de hele stad zou worden gebombardeerd werd op die dag besloten te evacueren. Om vijf uur vertrok de stoet richting Beusichem en Zoelmond.

Soms krijgen wij vragen over genealogisch onderzoek, een heleboel historische verenigingen houden zich daar mee bezig maar Voet van Oudheusden niet, wij verwijzen vraagstellers door naar het Regionaal Archief Rivierenland, daar zijn ze zeer goed toegerust om genealogisch onderzoek te verrichten.

Echter, de vragen blijven incidenteel binnenkomen. Nu heeft het Archiefforum een verzameling gemaakt van de beste websites op het gebied van genealogie die er in België en Nederland beschikbaar zijn. Ze hebben het in de vorm van een document neergezet en wij geven u hierbij de link naar dat document .

Let op: over het algemeen stromen de inschrijvingen binnen in de laatste 2 weken voor de excursie. Echter, we hebben nu (13 mei) al een volle bus en vier mensen op de wachtlijst .

Programma

Uit zijn netwerk heeft Jan Hogendoorn de heer Cor den Boer geselecteerd en die gaat ons het verhaal vertellen van de berging van de Kursk.

Dit is een samenvatting van de excursies die Voet heeft georganiseerd sinds 1997.

Ja, dat was even schrikken. 6 jaar na de Kapelredders, 12 jaar nadat de Kapel in het bezit was gekomen van de gemeente Culemborg, haalde de Kapel weer de pers en gaat er eindelijk iets mee gebeuren. Er worden appartementen in gebouwd.

Nu gaan wij even opletten.

Jos Jakobs maakte, als gedelegeerde van onze bedlegerige Hoffotograaf Gerard de Heus, een paar stemmige foto's van de vergadering. Huub van Beurden deed hetzelfde tijdens de lezing.

De jaarvergadering 2010 zal plaats vinden op dinsdag 16 februari 2010 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. Let op: wijziging in het programma.

Op zaterdag 16 januari 2010 bezoeken we Sonnenborgh, een plek met bijzondere historie, gebouwd in 1552 als bastion als onderdeel van de stadsverdediging van Utrecht.

Afgelast wegens ziekte van de presentator. Voor een verslag van het hoogtepunt van onze de jaarvergadering zie dit artikel.

De bijbel is een boek dat bestaat uit geschriften die 2000 jaar of meer oud zijn. Hoe komt het toch dat zo'n oud boek uit antieke tijden de basis is geworden van de Westerse cultuur?

Ton van Haaften, verwoed verzamelaar van prentbriefkaarten en onder andere samensteller van de Culemborg box, laat een begin zien van zijn verzameling.

Hij heeft daaruit een heleboel oude ansichtkaarten van Culemborg opgeduikeld en laat ons meegenieten.

Dit is de planning voor 2009. Pak uw agenda en reserveer die dagen. Let op: 23 januari is geannuleerd.

Een opsomming van de lezingen die Voet heeft georganiseerd van 1997 tot en met dit jaar.

Het bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden nodigt u uit voor het bijwonen van de jaarvergadering, die plaatsvindt op dinsdag 19 februari 2008,

Wij liepen zomaar tegen een interessante website aan. Hij staat nu even op de voorpagina van onze website, maar hij blijft bij de 'Weblinks' staan: De vereniging van Vrienden van de Voetveren stelt zich tot doel het promoten van de voetveren in Nederland. Kijk maar eventjes.

Kijk, Voet is actief leden aan het werven. In 2012 bestaat ons Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden 75 jaar, en dat willen wij vieren met 750 leden, 10 voor elk jaar van ons bestaan.

Jaja, je reserveert anderhalf uur, ruimschoots voldoende om van Culemborg naar Zutphen te rijden, denk je. Mis dus, het gaat precies in 90 minuten en geen minuut minder. Als beloning voor die lange busreis is er dan, mooie stad of niet, eerst behoefte aan een kop koffie, deze keer verrijkt met een stuk echte Veluwse appelcake van de enige echte Veluwse appelcakebakker in Zutphen, geselecteerd door de werkgroep.


Hier het programma van 16 mei en de kaart van Zutphen

Op zaterdag 16 mei bezoeken we Zutphen, een van de oudste steden van Nederland met een rijke historie: hoofdstad van het graafschap Zutphen, Hanzestad en vestingstad.

Vreeswijk kent een lange en bewogen geschiedenis die sterk verbonden is met het water en de scheepvaart. Het plaatsje groeide, mede door de handelsactiviteiten, uit tot een belangrijk knooppunt in de scheepvaart tussen Amsterdam en het Duitse achterland.

Het bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden nodigt u uit voor het bijwonen van de jaarvergadering,

Buys Ballot

Buys Ballot, Krecke en Jansen, twee wetenschappers en een Marine officier, zij waren het die in 1853 de toenmalige minister van Binnenlandse zaken, Thorbecke, van het belang van de weerkunde voor Nederland wisten te overtuigen.

De stadsplattegrond van Culemborg is tussen 1400 en 1900 praktisch gelijk gebleven.

Culemborg is ontstaan als een marktplaats voor de ontginningsdorpen om ons heen en heeft zich in de periode van 1300 tot 1400 ontwikkeld tot een driestad, waarvan alle drie de delen omsloten werden door grachten, wallen en muren. Deze stadsopbouw is uniek in Nederland en nog steeds duidelijk te zien op elke stadsplattegrond.

Subcategorieën

fransche schoolDe lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, omtheater de fransche school ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

De jaarlijkse historische fietstocht

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.