In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Dit jaar is het motto: Religieus erfgoed.

De Open Monumentendag in Culemborg is dit jaar groots opgezet. Naast de Historische Markt met 90 kramen treden 4 gildenverenigingen op, zingen diverse zangkoren in de kerken en het museum, kan men kanovaren in de kasteelgracht, de Groene schuur bezoeken, rijden oude landauers tussen de Markt en de Kerk in Het Veld, speelt het orgel en het carillon, oude ambachten worden gedemonstreerd, diverse tentoonstellingen zijn te bezichtigen en maakt u een wandeling langs het Culemborgs religieus erfgoed.
Het genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden en het Museum Elisabethweeshuis bezetten die dag een kraam op de Historische Markt van Culemborg.

 

 

Oude ambachten:

8 kramen:

Griendgereedschap, Grienhout, rietdekken, mandenbreien, stoelenmatten en paling roken.

Optreden zangverenigingen:

Otherwise en Acapell a Lek teren op in het museum, Lutherse kerk, N.H.-kerk, R.K.-kerk en op de Markt.Stadswandeling 2005

Wandeltocht:

De wandeltocht gaat lang het religieus erfgoed in de binnenstad.

Kanovaren:

In de kasteelgracht kan men kanovaren; ook is de Groene Schuur open.

Gildenverenigingen:

 

St. Hubertus uit Drunen (zie foto)
Groot Gaasbeekse Schuttersgilde uit Soest
St. Hubertus Gilde uit Etten Leur
Kunstgroep Alkuone uit Aalst in België

De gilden lopen regelmatig 4 verschillende routes.
De volgende onderdelen zullen acte de présence geven:

                Tamboers
                Vendeliers
                Bazuinblazers
                Kruisboogschutters
                Handboogschutters
                Schuttersoptocht

 

 

Landauers:

4 landauers rijden regelmatig tussen de molen De Hoop en de kerk aan de Rietveldseweg.

Tentoonstellingen:

In 6 gebouwen in de binnenstad zijn tentoonstellingen te bezoeken die betrekking hebben op het religieus erfgoed.

Rondleidingen:

In de N.H. Barbarakerk aan de Grote Kerkstraat worden rondleidingen georganiseerd; ook kan men de Vierkante Toren beklimmen.

Orgelmuziek:

In 3 kerken wordt orgelmuziek ten gehore gebracht.

Het carillon en een straatorgel spelen regelmatig op deze dag.
De stadomroeper houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Verslag met foto's

Open Monumentendag 2005 stond in het teken van het Religieus erfgoed. De opening vond plaats in de R.K.-Barbarakerk.

 

 

 

Klik op een foto voor een grotere weergave.

Op zaterdag 11 september 2004 werd door de toenmalige wethouder Jur Marringa in aanwezigheid van de leden van de Openmonumentendagcommissie en het bestuur van de Stichting zomerfeesten een bord onthuld waarop de stadmuren van Culemborg staan beschreven.

Na de onthulling maakte de dames Jakobs en Leenheer, resp. voorzitter en secretaris van de commissie een kanovaart op de gracht achter het weeshuis om op die manier te genieten van de gerestaureerde stadsmuur.

Het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden en het Elisabethweeshuis bezetten met 90 andere standhouders een kraam op de Historische Markt van Culemborg.

Nederland mag dan vrijwel geen stadsboer meer rijk zijn, aan stadsboerderijen is geen gebrek. Ze zijn er in alle maten en soorten, maar één kenmerk hebben ze gemeen: aan de voorkant 'zie je het er nauwelijks aan af'.

In 1987 werd, in navolging van Frankrijk, de 'Open Monumentendag' in Nederland geïntroduceerd. De deuren naar ons gebouwde culturele erfgoed moesten ontsloten worden, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Op verzoek van de Gemeente Culemborg heeft Voet een boekje samengesteld voor Open Monumentendag, op 8 september 2001.

zaterdag 8 september 2001

Vele Voetleden hebben zich ingezet om dit jaar met een bijzonder mooie uitgave te komen. De aandacht gaat dit jaar uit naar wonen en interieur.

Deze opnames zijn in Culemborgse woningen gemaakt.

In het uitgeven boekje wordt aandacht besteed aan 10 Culemborgse woningen en aan zaken die betrekking hebben op het wonen in Culemborg.

Tevens is een wandeling opgenomen langs deze panden in de stad.

De Open Monumentendag is in Culemborg elk jaar weer een groots opgezet festijn, tientallen vrijwilligers werken er aan mee.

Het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden heeft twee "hoffotografen", de heren De Heus en Blokland, en die wilden een bijdrage leveren om al die vrijwilligers te bedanken.

Open Monumentendag is in Culemborg een heel spektakel en, het lijkt onmogelijk, tegelijkertijd een toonbeeld van rust. Er zijn geweldig veel dingen te doen, een heleboel verenigingen laten zich van hun beste kant zien, monumenten zijn uiteraard opgepoetst, dansgroepen zetten hun beste beentje voor, maar er is geen achtergrondmuziek. Dat is steeds weer een bijzondere ervaring. Klim op de toren van de Barbarakerk en zie dat Culemborg een prachtige stad is. Hieronder staat het hele programma van de Open Monumentendag in Culemborg.

Thema: de smaak van de 19e eeuw

Vrijdagavond 10 september begint Open Monumentendag in Culemborg met twee lezingen over het thema ‘De smaak van de negentiende eeuw’.
De lezingen worden gehouden in de Luthersekerk in de Achterstraat 2.

Prachtig weer, de hele dag lekker zonnetje. Aan het eind van de dag een preuvenement op de Varkensmarkt waar alle Kuilenborgers en Culemborgers elkaar konden treffen (en dat ook deden, de hele markt zat vol).

Voet heeft er 12 nieuwe leden bij, en dat kwam natuurlijk door het zonnetje. Het waren 12 goedgemutste zongebruinde leden, kan niet beter.

Op 14 september is het weer Open Monumentendag in Culemborg. Eigenlijk is onze binnenstad één groot monument, al honderden jaren lang,

Op zaterdag 2 juni 2001 bezocht het bestuur, op uitnodiging van de stad Werth deze plaats om uitdrukking te geven van haar verbondenheid met deze Duitse plaats. 575 Jaar geleden, in 1426 dus, verleende Johan van Culemborg stadsrechten aan Werth.
Stadhalle Werth
Het voormalig stadhuis van Werth
Bestuur Voet in gesprek met Johann Radstaak, voorzitter van de feestcommissie
Bestuur Voet in gesprek met Johann Radstaak, voorzitter
van de feestcommissie
Toespraak van de voorzitter van Voet van Oudheusden, mevrouw Y. Jakobs-Lommers  in de Stadthalle te Werth.
Toespraak van de voorzitter van Voet van Oudheusden,
mevrouw Y. Jakobs-Lommers in de Stadthalle te Werth.
De Evangelische Kerk, waarin het zeer bekende wapenbordvan de hertog van Sachsen-Hildburghausen is opgehangen.Vroeger hing dit schild in het raadshuis wapenbord
De Evangelische Kerk, waarin het zeer bekende
wapenbord van de hertog van Sachsen-Hildburghausen is
opgehangen. Vroeger hing dit schild in het raadshuis.

Op zaterdag 24 april 2004 heeft Voet zich gepresenteerd op de Historische markt te Kerek-Avezaath.

Op deze markt werd het eerste exemplaar van de CD-ROM over het Veerweggebied van Culemborg door de heer H.P.J.E. Merkelbach van het Regionaal archief Rivierenland uitgereikt aan de makers de heren Wim van Emden en Jack van der Winkel. De verspreiding zal voorlopig slechts plaatsvinden onder de leden van het genootschap.

De bezoekers hadden met name belangstelling voor de digitale producten van de vereniging. Zo is de dikke pil van A.W.K. Voet gedigitaliseerd en ook het boek 'Een beeld van een stad'. Als naslagwerk is het een ideaal product. Via een zoekmethode is snel na te gaan of bepaalde informatie voorzanden is.

Fotoverslag

Op zondag 16 oktober 2003 bracht de Erfgoedvereniging Hoogstraten uit België een bezoek aan Culemborg.

Om half elf werd zij welkom geheten door de voorzitter van het genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden, mevrouw Jakobs.

Na de koffie genuttigd te hebben kregen zij uitleg over het weeshuis en het leven van vrouwe Elisabeth en Antonie van Lalaing te Culemborg.

Ook de wezen kregen de nodige aandacht.

Vervolgens werd het stadhuis bezichtigd. Eerst een uitleg van de pas gerestaureerde gevel en daar van het interieur.

De leeuw pronkt weer met het stadswapen.

Het gezelschap bracht ook nog een bezoek aan de Kasteeltuin en de Grote of St. Barbarakerk.

Bezoek Gelre 2003 

Op zaterdag 1 februari 2003 hield het genootschap Gelre haar jaarvergadering in Culemborg. 

Stadhuis in de sneeuw, februari 2003

De leden werden ontvangen in het oude stadhuis, alwaar de heer H. Merkelbach van het Streekarchief en mevrouw Y. Jakobs, voorzitter van ons genootschap, een voordracht hielden. 

Het noenmaal werd gebruikt in de Lantaarn. Een stadswandeling en een bezoek aan de Grote of St. Barbarakerk stonden ook op het programma.

 

Het was 50 jaar geleden dat Culemborg werd aangedaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto-impressie 

 

Subcategorieën

exterieurLutherse Kerk interieurDe lezingen van Voet worden gehouden in de Evangelisch Lutherse kerk, Achterstraat 2. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

De jaarlijkse historische fietstocht

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.