In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Vanmiddag 5 oktober zijn in het Museum Elisabeth Weeshuis de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleurplatenwedstrijd. In onderstaande presentatie ziet u de tekeningen die de jury heeft verkozen en de namen van de winnaars.
Ben je een van de winnaars? Aan het einde van de presentatie kun je het hele verhaal naar je oma en opa sturen, vinden ze hardstikke leuk. Er staan ook foto's van de prijsuitreiking.

Programma van de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4 te Culemborg op 13 oktober 2012.

12.45Kerk open, ontvangst met koffie/thee en gebak
13.30Welkom door de dagvoorzitter Hans Saan
13.40 Jubileumspeech door de voorzitter mevr. Y. E. Jakobs-Lommers
14.10 Gelukwensen
14.20 Optreden van het Koperkwintet Pieter Aafjes
14.35 Pauze met cultureel historische markt
15.15 Lezing “Met grote Voetstappen door 75 jaar Nederland”. door prof Dr P. Schnabel, directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau
16.00 Optreden door het Marcantus Vocaal Ensemble met liederen van Mendelsohn, Elgar en tenslotte…. een wereldpremière
16.25 Afronding van het programma
16.30 Receptie
18.00 Kerk dicht

Onderstaande foto's zijn van Tanja Moody en Jacob Jan van Baalen en Gerard de Heus (laatst toegevoegd).

tekst

De invoering van de nieuwe omgevingswet is de grootste wetswijziging sinds de grondwet van 1848. Met de Omgevingswet worden 26 wetten geïntegreerd op het gebied van bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur.

thumbnail voor de ANWB prijs Tijdens de presentatie van zijn boek ‘De Familie De Braaf, een kijk in het leven van een ondernemende en creatieve familie uit Culemborg’ organiseerde oud-Culemborger Lex de Vroedt in juni 2015 een grote familietentoonstelling in de stadhuiskelder.

 Zaterdag 28 mei zijn wij ook aanwezig op dit Middeleeuws Festival  met een eigen kraam.

Bent u geïnteresseerd in de historie van Culemborg? Neem dan een kijkje bij ons.

Nog geen lid? Meld u dan aan op 28 mei. Wij hebben dan een dijk van een verrassing voor u.

We naderen de magische grens van 800 leden, voor het eerst in de geschiedenis van onze vereniging.

Bent u het 800 ste lid? geef u op bij de kraam, misschien bent u de gelukkige!

U vindt ons op de Varkensmarkt van 14.00 uur - 20.00 uur.

Kom kijken!

 

 

redichemse waardZoals u ongetwijfeld in de stad hebt gezien, op 25 mei om 19:30 uur (deuren open 19:00 uur) is er een bijeenkomst in de raadszaal van het stadhuis. Verschillende organisaties uit Culemborg zullen kort vertellen over de waarde die de Redichemse Waard voor hen vertegenwoordigt. Voet wordt vertegenwoordigd door de Werkgroep Archeologie, bestaande uit Channa Cohen Stuart, Jan Hogendoorn, Connie Veer en Jaap Borggreve.

ewm voorzijdeDat het Elisabeth Weeshuis van grote cultuurhistorische waarde is voor Culemborg hoeven wij u niet uit te leggen, evenmin als het belang om het op een goede manier te beheren en te conserveren voor ons nageslacht. Bijzonder is echter dat het college van protectoren er naar streeft om er maatschappelijk vitale functies in onder te brengen. Vanuit dat streven werd besloten tot een grondige verbouwing.

velehanden.nl logoVele handen maken licht werk, en daar gaat het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) gebruik van maken.
Het doel is om alle bevolkingsregisters in het gebied van het RAR digitaal te ontsluiten en op naam te indezeren. Dat is een enorme hoeveelheid werk, want het gaat hier over de periode 1820 tot 1940, en over 21 gemeenten met samen 650 registers.

de heilige emerentiana Op 23 januari is het ieder jaar weer Sint Emerentiana. Dat wordt voor zover wij weten nergens gevierd en dat is, speciaal in de stad Culemborg, zeer onterecht.

kalligrafie, het woord gekalligrafeerdIn het Regionaal Archief Rivierenland, dus warm en droog, is op zaterdag 30 november een historische markt. De historische verenigingen uit de omgeving staan er met ieder een eigen marktkraam. Het Regionaal Archief zelf verkoopt boeken en kranten die ze dubbel heeft uit de collecties van het RAR en het Streekarchief Bommelerwaard.

afbeelding van schip de blauwe beverVaar met de Blauwe Bever, de excursieboot van het Utrechts Landschap, naar het onbekende Fort bij Everdingen. Een unieke kans om dit nog altijd gesloten fort eens van binnen te ontdekken. Fort bij Everdingen was ooit onderdeel van de hoofddefensie van Nederland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

gestoofde jutteperen op een schaaltjeOp het gevaar af dat dit de beste jutteperenwebsite van Nederland wordt volgt hier een recept om jutteperen te stoven.

Als u de excursie naar Hoogstraten hebt gemist en u zoekt een reden om er toch eens naar toe te gaan, hier is de reden. Bezoek Hoogstraten, het museum aldaar en vergroot meteen uw kennis over vrouwenemancipatie. foldertentoonstelling keuken, kerk en kinderen

U kunt uiteraard nog reageren op deze enquête, maar uitslag is inmiddels vastgesteld. Deze enquête heeft 65 reacties opgeleverd, 61 mensen reageerden afwijzend op de plannen voor Culemborg aan de Lek. Nu is in de Gemeenteraadsvergadering van 31 maart 2011 al besloten dit plan te herzien en alleen de probleemgebieden (jachthaven en veerweggebied) nog te beschouwen, maar Voet zal die ontwikkelingen nauwgezet volgen. Met name het aanzien van onze stad vanaf de Lek vinden wij waardevol.

Wilt u dit artikel afdrukken, klik dan op het printer-icoontje rechtsboven in de kop van dit artikel.

Nationaal Landschap Rivierengebied toegevoegd bij Cultuurhistorie (19/2/2011 16:30)

Het plan Culemborg aan de Lek zal het aanzien van onze stad vanaf de Lek grondig veranderen.

Wij willen graag weten hoe onze leden denken over het plan Culemborg aan de Lek voordat wij als bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden een standpunt innemen. Daarom verzoeken wij u de volgende vragen te beantwoorden:

Leest u even mee met de Bewoners aan de Lek:

Gemeenteraad pas op: geef de touwtjes niet uit handen aan een projectontwikkelaar.

Het gemeentebestuur wil in de komende raadsvergadering toestemming vragen voor de oprichting van een Publiek Private Samenwerking (PPS) met Ballast van Oord. In deze onderneming zullen Ballast van Oord en de gemeente Culemborg samen de plannen rondom “Culemborg aan de Lek” verder ontwikkelen.

Met heel veel plezier heeft het bestuur van de Stichting zich het eerste seizoen ingezet. Na de spectaculaire opening op bevrijdingdag, 5 mei, was er een gevarieerd programma met koren, jazz, pop, klassieke muziek, zangers, slagwerk en dans! Ook de speciale middag voor Culemborgse ouderen met De Deining en Ronnie Tober was een groot succes!

Nu richt de Stichting zich op de programmering van 2011!
Mocht u interesse hebben om u actief in te zetten voor de Stichting of suggesties hebben voor de programmering, dan kunt u contact opnemen via de website: www.muziekplantage.nl.

Het spreekt voor zich dat optredens geld kosten. Daarom een oproep aan alle Culemborgers om VRIEND van de MUZIEKTENT te worden voor 10 euro per jaar! Via de mail en/of nieuwsbrief wordt u dan op de hoogte gehouden van het programma! U kunt altijd vriend worden via de website, het kan ook tijdens de kerstmarkten, op zaterdag 11 december(van 11.00 tot 17.00 uur) in het Elisabeth Weeshuis en op zaterdag 18 december(van 10.00 tot 17.00 uur) in centrum BonVie.
Aan alle nieuwe vrienden geven wij een leuke attentie voor de feestdagen!

Kortom de leden van Stichting hebben er zin in. Wij hopen vele vrienden te begroeten en zullen er in 2011 weer een mooi muzikaal seizoen van te maken!!

Raadsel: wat hebben de volgende zaken met elkaar gemeen: Anckerwaerdt, De Geer, Het Schrijland, Ontwikkelingen Buitengebied, Illegale kap, Sprokkelenburg, Culemborg aan de Lek en Van den Hurk?

Uitnodiging vernissage 'Portret van een stoel / The family of chairs’

Museum Elisabeth Weeshuis nodigt u uit voor het bijwonen van de opening van de foto-expositie 'Portret van een stoel / The family of chairs’ van Stef Verstraaten, op vrijdag 8 oktober 2010 van 17.00 tot 19.00 uur. Na een verwelkoming door conservator Ruud Priem zal Stef Verstraaten de expositie inhoudelijk toelichten.

Huub van Beurden maakte prachtige foto's van Eemjazz.

Hoogstraten, net over de grens bij Breda, is de zusterstad van Culemborg.

In reactie op de nieuwsbrief over onder andere Jutteperen kwam er per kerende e-mail de volgende reactie.

Waar komt het kwaad vandaan ? Er zijn dikke boeken over geschreven. Annie M.G. Schmidt behandelt die vraag in haar gedicht "De wurm".

Soms krijgen wij vragen over genealogisch onderzoek, een heleboel historische verenigingen houden zich daar mee bezig maar Voet van Oudheusden niet, wij verwijzen vraagstellers door naar het Regionaal Archief Rivierenland, daar zijn ze zeer goed toegerust om genealogisch onderzoek te verrichten.

Echter, de vragen blijven incidenteel binnenkomen. Nu heeft het Archiefforum een verzameling gemaakt van de beste websites op het gebied van genealogie die er in België en Nederland beschikbaar zijn. Ze hebben het in de vorm van een document neergezet en wij geven u hierbij de link naar dat document .

Ja, dat was even schrikken. 6 jaar na de Kapelredders, 12 jaar nadat de Kapel in het bezit was gekomen van de gemeente Culemborg, haalde de Kapel weer de pers en gaat er eindelijk iets mee gebeuren. Er worden appartementen in gebouwd.

Nu gaan wij even opletten.

Dit is de planning voor 2009. Pak uw agenda en reserveer die dagen. Let op: 23 januari is geannuleerd.

Wij liepen zomaar tegen een interessante website aan. Hij staat nu even op de voorpagina van onze website, maar hij blijft bij de 'Weblinks' staan: De vereniging van Vrienden van de Voetveren stelt zich tot doel het promoten van de voetveren in Nederland. Kijk maar eventjes.

Kijk, Voet is actief leden aan het werven. In 2012 bestaat ons Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden 75 jaar, en dat willen wij vieren met 750 leden, 10 voor elk jaar van ons bestaan.

Het herstel van de dijk bijde spoorbrug van Driel

En verder alle foto's gemaakt door Jan Hogendoorn van de jaarvergadering van Voet op 24 maart 2015.

kasteel amerongen De lezing volgend op de jaarvergadering zal gaan over kasteel Amerongen

De jaarvergadering begint om 19:30, zaal open om 19:00 uur. De lezing begint na de jaarvergadering om ongeveer 20:30. Plaats is, zoals altijd, de Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg.

Het bestuur van Voet De foto's van de jaarvergadering op 14 februari 2012. Het glas wordt geheven ter gelegenheid van de opening van het jubileumjaar. Als het verslag klaar is zetten wij dat hierbij.

 

De jaarvergadering 2012 zal plaats vinden op dinsdag 14 februari 2012 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. Het Jaarverslag 2011 kunt u hier lezen (PDF).

De lezing volgend op de jaarvergadering zal gaan over het waterliniefort Werk aan het Spoel.

Waterliniekenner Chris Will publiceerde onlangs een bezoekersgids in de Waterlinie Erfgoedreeks over het Werk aan het Spoel.

De jaarvergadering 2011 zal plaats vinden op dinsdag 22 februari 2011 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. U kunt hier het jaarverslag 2010 en de agenda lezen. Er is inmiddels een aanvulling op de agenda: voorafgaand aan de rondvraag willen wij de mening van onze leden vragen over het plan Culemborg aan de Lek.

Jos Jakobs maakte, als gedelegeerde van onze bedlegerige Hoffotograaf Gerard de Heus, een paar stemmige foto's van de vergadering. Huub van Beurden deed hetzelfde tijdens de lezing.

De jaarvergadering 2010 zal plaats vinden op dinsdag 16 februari 2010 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. Let op: wijziging in het programma.

Het bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden nodigt u uit voor het bijwonen van de jaarvergadering, die plaatsvindt op dinsdag 19 februari 2008,

Het bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden nodigt u uit voor het bijwonen van de jaarvergadering,

Opening

De voorzitter, mevrouw Y.E. Jakobs, opent de vergadering en heet iedereen welkom. Er zijn 74 leden aanwezig. Zij memoreert dat de Jaarvergadering de gelegenheid bij uitstek is om het bestuur van de vereniging ter verantwoording te roepen.

Ingekomen stukken

De secretaris, de heer J.G. Borggreve, meldt berichten van verhindering te hebben ontvangen. J. Bartelds, H. Eigenraam, de heer en mevrouw Slagboom en mevrouw C. de Graaf-van der Vliet.

Verslag jaarvergadering 17 februari 2004

Na voorlezing door de secretaris wordt het verslag door de vergadering goedgekeurd.

Jaarverslag 2004

Het jaarverslag wordt doorgenomen. Ook dit jaar was er weer een indrukwekkende lijst lezingen, excursies en activiteiten, zelfs een extra, namelijk de Voettocht van de Kapel naar Tusculum.

Geen van de leden heeft vragen of opmerkingen.

Financieel verslag

Het boekjaar 2004 is afgesloten met een batig saldo van € 32,80. Bovendien is € 500,00 toegevoegd aan het Hazendonk publicatiefonds. Dit mooie resultaat is mede het gevolg van een boek dat ons genootschap heeft uitgegeven in plaats van de gebruikelijke tweede Voetnoot. Het boek heeft als titel ‘De Witte Raaf’, en bevat verslagen van gesprekken met inwoners van Culemborg rond 1964 en 1965. Die verslagen verschenen eerder in de Culemborgse Courant van die jaren, maar ze zijn voor deze gelegenheid geïllustreerd met oude foto’s die bij familieleden zijn verzameld. Het boek is in een groot succes geworden.Heel veel leden betalen als contributie meer dan het minimum van € 12,50 en zo werd over 2004 het bedrag van € 1.691,92 extra ontvangen. De penningmeester dankt de leden voor deze donaties, zonder dit geld zou ons genootschap er financieel veel minder rooskleurig voorstaan.

Voorts memoreert de penningmeester dat onze collega-vereniging in Tiel een vermogen heeft van circa € 2.000.000,00, waar ons genootschap daar met een vermogen van € 7.272,03 toch wat schameltjes bij afsteekt. De verklaring wordt met enige hilariteit ontvangen, de vereniging in Tiel heeft dat bedrag uit een nalatenschap gekregen.

Verslag kascommissie, verkiezing nieuw lid

De kascommissie, bestaande uit de heren J.N. van Daalen en Th.J. van Kessel, complimenteert de penningmeester met de accuratesse en de inzichtelijkheid van de financiële administratie en adviseert aan hem decharge te verlenen, hetgeen gebeurt. De heer Van Kessel treedt af, de heer J.W.G. Hogg is bereid zijn plaats in te nemen, hetgeen in dank wordt aanvaard.

Decharge bestuur over gevoerde beleid

De vergadering verleent decharge bij acclamatie.

Begroting 2005

Het bestuur stelt voor dit jaar drie Voetnoten uit te geven, de eerste ter gelegenheid van 60-jaar bevrijding op 5 mei aanstaande.

De penningmeester gaat ervan uit dat het aantal leden van ons Genootschap dit jaar het magische aantal van 500 zal overschrijden. Die mededeling wordt met applaus begroet.

Verkiezing bestuursleden

Er zijn twee bestuursleden aftredend, mevrouw De Weerd en de heer Van Haarlem. Beiden zijn herkiesbaar. De voorzitter stelt vast dat er geen andere kandidaten zijn aangemeld, en feliciteert de beide bestuursleden met hun hernieuwde aanstelling.

Rondvraag en sluiting

De heer W.Z. Hoek vraagt of er nog gebruik zal worden gemaakt van zijn beschrijving van het Bakelbos. De secretaris overhandigt hem een recent ontvangen verzoek van een onderzoeker die meer informatie vraagt over het Bakelbos.

Verder niets ter tafel zijnde sluit de voorzitter de vergadering.

 

De voorzitter, mevrouw Y.E. Jakobs, opent de vergadering en heet iedereen welkom. Alle bestuursleden zijn aanwezig en 54 leden hebben hun aanwezigheid geregistreerd.

Ingekomen stukken

De secretaris, de heer Borggreve, meldt 5 berichten van verhindering te hebben ontvangen, respectievelijk van M. de Kruijff, J.H. Greeven, W. Thoomes, H. Jaquet en W. van den Akker.

Verslag jaarvergadering 22 februari 2005

Na voorlezing door de secretaris wordt het verslag goedgekeurd door de vergadering.

Jaarverslag 2005

Het jaarverslag wordt doorgenomen. Ook dit jaar was er weer een mooie lijst lezingen, excursies en activiteiten. De heer Ekering merkt op dat er volgens de statuten leden bestaan en bestuursleden, we kunnen dus geen ‘aspirant bestuurslid’ aanvoeren, zoals inderdaad ten onrechte in het jaarverslag staat aangegeven. De heer Van Haaften vraagt zich af of de voorzitter wel voldoende delegeert, gezien het grote aantal activiteiten waaraan zij blijkens het punt Externe betrekkingen deelneemt.

Financieel verslag

Er zijn in 2005 veel nieuwe leden bijgekomen en dat is volgens de penningmeester, de heer Van Haarlem, een belangrijke reden voor het goede financiële resultaat. Daarnaast heeft de verkoop van digitale producten de kas van ons Genootschap gespekt. Al met al is de penningmeester zeer tevreden over de resultaten van het verslagjaar.

Verslag kascommissie, verkiezing nieuw lid

De kascommissie bestaat dit jaar uit de heren J.N. van Daalen en J.W.G. Hogg. De heer Hogg doet verslag en beschrijft de gevolgde procedure. Steekproefsgewijs is er gecontroleerd en zijn subtotalen en totalen vergeleken. Er zijn geen fouten gevonden en de kascommissie spreekt, als vorige jaren, zijn hoge waardering uit voor de overzichtelijke en ordelijke administratie. De commissie stelt voor de peningmeester decharge te verlenen, hetgeen door de vergadering wordt gedaan. De heer Van Daalen is aftredend. De heer H. Visser biedt zich aan om zijn plaats dit jaar in te nemen en dat wordt in dank aanvaard.

Decharge bestuur over het gevoerde beleid

De vergadering verleent decharge bij acclamatie.

Beleidsvoornemen 2006

De voorzitter licht het beleid toe. Dat zal niet wezenlijk afwijken van vorige jaren omdat dat gezien het stijgende aantal leden succesvol mag worden genoemd. De heer Van Haaften vraagt om een schriftelijk beleidsplan. De voorzitter zegt toe dit het volgende jaar te zullen realiseren.

Begroting 2006

De penningmeester ligt de begroting voor 2006 toe. De heer Ekering merkt op dat er geen reservering is opgenomen voor de beloning van de bezorgers in het jaar 2006. De penningmeester licht toe dat de die beloning dit jaar door de ‘Vrienden’ wordt verzorgd en dus niet op onze begroting drukt. Vorig jaar zijn alle bezorgers overigens beloond met een 100 jaar oud theezakje dat wij kregen van de heer Zeeman. Hij heeft dat theezakje laten vullen met hedendaagse theeblaadjes. De factuur die hij daarvoor stuurde is betaald, maar het bedrag heeft hij vervolgens als donatie aan het Genootschap overgemaakt.

Verkiezing bestuursleden

Aftredend volgens schema waren de voorzitter, mevrouw Jacobs-Lommers, de coördinator evenementen de heer W.R.A. Luderer en de secretaris de heer J.G. Borggreve. De voorzitter stelde voor het aftreden van de secretaris een jaar uit te stellen om een evenwichtiger verloop van aftreden in het bestuur te realiseren. Dat voorstel wordt door de vergadering aanvaard. De voorzitter was herkiesbaar en werd bij acclamatie herkozen. Er was overigens geen tegenkandidaat. De heer Luderer was niet herkiesbaar. In zijn plaats stelt het bestuur voor de heer M. ten Ham te benoemen en dat voorstel werd door de vergadering geaccepteerd. De voorzitter dankt de heer Luderer voor zijn toewijding en zijn precisie bij het organiseren van lezingen en excursies, een tijdrovende taak. De heer Luderer neemt afscheid met de opmerking dat hij met veel plezier de hem toegewezen taken heeft vervuld en zegt een enthousiast en betrokken lid te blijven van het Genootschap. Hij leest een gedicht voor dat hij voor deze gelegenheid heeft gemaakt. De vergadering dankt hem met applaus.  

Rondvraag en sluiting

Niemand heeft iets voor de rondvraag. De voorzitter sluit daarop de vergadering.

Subcategorieën

fransche schoolDe lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, omtheater de fransche school ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

De jaarlijkse historische fietstocht

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.