Voettips 1 april 2020
In deze aflevering onder andere Bart van Loo, Middeleeuwen en een virtuele tentoonstelling.
Om te beluisteren
Bart van Loo heeft een prachtige podcast gemaakt over de Bourgondiërs. Ontzettend leuk om te beluisteren. Nog leuker was het dat Bart op 17 september 2020 naar Culemborg zou komen, maar dat moest helaas worden afgelast.
Het veel beluisterde radioprogramma OVT heeft een mooie serie, Het laatste woord, waar Jos Palm het historici praat over klassieke geschiedkundige boeken, bijvoorbeeld Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, waar onlangs een nieuwe uitgave van verscheen.
Om (virtueel) te bezoeken
Alle musea zijn dicht. En we hadden ons nog wel zo verheugd op de Van Eyck tentoonstelling in Gent. Nu doen we het maar digitaal, maar wel zeer gedetailleerd met ook de resultaten van het restauratieproject.
Om te bekijken
De British Library heeft een prachtige verzameling middeleeuwse manuscripten online staan. Iedere week sturen ze een blog met een paar afbeeldingen rond een bepaald thema. Altijd weer verrassend. Begin bij voorbeeld hier. Je kunt daar een abonnement nemen. Dan komt iedere week een mooi stuk middeleeuwen naar je toe.
In 1916 kreeg de Nederlandse bioscoopexploitant Willy Mullens de opdracht om een film te maken waarin te zien moest zijn hoe het neutrale Nederland er klaar voor was zijn neutraliteit te verdedigen. De film was bedoeld om de bevolking gerust te stellen. Na een grootste première rouleerde Holland neutraal, de leger- en vlootfilm in Nederlandse bioscopen. Niet iedereen was er bij mee, er klonken protesten van socialisten en pacifisten. Aardig om te bekijken voor wie geïnteresseerd is in deze periode. Film uit de collectie van het EYE filmmuseum die nu gratis beschikbaar is via de IDFA website.
Om te lezen
De Pest van Albert Camus.
Het boek uit 1947 van de Nobelprijswinnaar (1957) dat ooit op de leeslijst voor eindexamens stond, blijkt nu ineens zeer actueel en populair te zijn. Het boek beschrijft de gevolgen van een pestepidemie in de Algerijnse stad Oran. De quarantaine, de sociale gevolgen en hoe mensen verschillend reageren op de onzekerheid. Verrassend is het te lezen hoe de inwoners van Oran aanvankelijk de dreiging van de pest niet erg serieus nemen en er vooral grappen over maken. Men slaat de adviezen van de overheid in de wind. Langzaam maar zeker wordt het gevaar echter beangstigend.
Een somber boek? Zeker niet. Camus laat ook de onderlinge solidariteit zien. De zingeving van het leven en de liefde tussen mensen. Vaak wordt een van de slotzinnen uit het boek aangehaald: “…. wat men leert te midden van grote gesels: dat in de mens toch meer bewonderenswaardigs is dan verachtelijks?” Volgens Camus ontstaat het kwade in de wereld gewoonlijk uit onwetendheid. Al met al een aanrader om dit boek in deze coronatijd te lezen!