Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fietstocht langs historische wegen. De TBC tramlijn.

Op 17 november 1906 werd na 25 jaar onderhandelen de stoomtramlijn Tiel – Buren – Culemborg (TBC)  geopend. De verbinding was van belang voor de hele regio. De verwachtingen waren hoog gespannen Maar waar heeft de lijn precies gelopen, wat was er te doen en te zien langs deze lijn en is daar nog wat van over?

De precieze loop van de TBC- Lijn vormde ook de basis voor een fietsroute die werd vastgelegd in een fraai boekje, wat verscheen onder auspiciën van ons genootschap.  Op zaterdag 6 juli 2024 is de route opnieuw gefietst. Een verslag daarvan treft u hier aan.

Het tracé van de tramlijn liep van de Veerpont in Tiel naar het station in Culemborg. Let op! Om de route te vereenvoudigen begint de fietstocht niet bij de Veerpont maar aan de voorkant van het station in Tiel. De afstand is zo’n 26 km.

We rijden het tracé via Kerk-Avezaath, Buren, Asch, Zoelmond en Beusichem via de veerweg naar station Culemborg.

U kunt hier de volgende informatie over de fietsroute downloaden:
– Een overzicht van de route;
– Een gedetailleerdere weergave van de route;
– Een routebeschrijving;
– Een GPX bestand downloaden via RouteYou om de route via bv uw routeplanner te volgen;
– Een GPX tekst bestand downloaden om de route via uw routeplanner te volgen;

Let op! De beschrijvingen beginnen op de Veerweg in Tiel als oorspronkelijk startpunt van het tracé. De Voet fietsroute begint echter aan de voorkant van het station in Tiel.

Er is ook een boekje uitgebracht over de fietsroute. Dit boekje is hier te downloaden. Let op! De route die hierboven beschreven is wijkt iets af van het boekje.

Op 23 mei 2024 is er een lezing gegeven over de tramlijn. Het verslag daarvan treft u hier aan.