Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vrijwilligersuitstapje naar de Kasteeltuin Culemborg

Op zaterdag 19 oktober organiseren we opnieuw een activiteit voor de vrijwilligers van Voet.  Ditmaal gaan we een bezoek brengen aan de Kasteeltuin in Culemborg. Zo’n plek waarvan je denkt dat iedereen daar allang een keer is geweest, maar dat blijkt niet het geval.

Een rondleiding met koffie en taart toe en natuurlijk een gezellige ontmoeting met al diegenen die zich inzetten voor Voet staat op het programma.
We starten om 10.00 op het terrein meteen over de brug aan de Lange Meent 11.

Via rondleidingen op het voormalig kasteelterrein vertellen enthousiaste vrijwilligers hun bezoekers over de geschiedenis en bewoners van de dertiende -eeuwse burcht. Bijzonder is dat mensen hierdoor ook meer te weten komen over de stad waar ze wonen. En daar is groeiende belangstelling voor. Sommige vrijwilligers waren betrokken bij de opgravingen naar het indrukwekkend driedelig kasteelcomplex. Maar ook anderen, bijvoorbeeld afkomstig uit het onderwijs brengen hun geschiedkundige kennis over.

Bij de aanvang van de rondleiding is te zien is dat de Kasteeltuin meer dan tuin is en daar starten meteen de verhalen! Hier is namelijk een prachtige laatste zestiende-eeuwse uitbouw met schietgaten te zien, lang verscholen gebleven achter een oude schuur. De muur lijkt verdedigd te worden door een bijzonder kanon, ooit opgevist uit de Paardengracht aan het begin van de Zandstraat.

Om een idee te krijgen van de geschiedenis van het kasteel, de opgravingen en de bijzondere collectie archeologische vondsten, is in een oude appelschuur een charmant klein museum ingericht. Van jong tot oud, van leek tot deskundige, voor iedereen is er wel een aantrekkelijk verhaal over te vertellen.

Vanuit het museum, met daarin heel verrassend een vierenhalf meter dik fundament van de Witte toren blootgelegd, start een wandeling over het sfeervolle terrein met 170 jaar oude beuken en een negentiende-eeuws prieel. Langzamerhand wordt hier boven de grond de plattegrond van het kasteelcomplex met opgemetselde waterputten zichtbaar. Dat is ook waar de vrijwilligers in deze tijd verder aan werken, dit naast het verder toegankelijk en aantrekkelijk maken van de tuin.

De rondleiding wordt gegeven door Bas Smorenburg en zal, mede afhankelijk van opkomende vragen, ongeveer anderhalf uur duren.

Op de website www.kasteeltuinculemborg.nl en op de facebookpagina kasteeltuin Culemborg is meer informatie te vinden.

De vrijwilligers van Voet krijgen een mail om zich te kunnen aanmelden.