Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘De archeologie van Culemborg in vogelvlucht’

Regioarcheoloog Huib Jan van Oort neemt u woensdag 20 november mee op een archeologische ontdekkingsreis door Culemborg en behandelt duizenden geschiedenis in een tijdsbestek van een paar uur. Aan de hand van voorbeelden uit Parijsch, de Heuvel, Goilberdingen en Redichem vertelt hij het verhaal van de vroegste bewoners van het gebied. Rivieroevers waren toen, voor de bedijking, de belangrijkste plekken voor mensen om zich te vestigen. Zo ook op de oever van de nu verdwenen Schoonrewoerdse stroomrug die dwars door Culemborg liep ver voordat de Lek zijn intrede deed. In de ijzertijd en Romeinse tijd, als het klimaat gunstiger wordt, verbeteren ook de leefomstandigheden. Het wordt drukker in Culemborg, met name in het zuiden rondom Lanxmeer.

Rond het jaar 1000 zijn er schoorvoetend aanwijzingen voor bewoning op Redichem. Enkele eeuwen later als de ontginningen op gang komen zien we activiteit aan weerszijde van het riviertje De Meer, in Parijsch en op Pavijen. Edellieden gaan versterkingen bouwen in de vorm van kastelen en aan het begin van de 14de eeuw ontstaat de stad aan de Lek. Door archeologisch onderzoek komen we steeds meer te weten van het materiële verleden van de vrijstad. Tijdens de lezing zullen ook de resultaten van recent veldwerk bij o.a. De Driehoek/Rijksstraatweg en Lanxmeer/Multatulilaan voor het eerst gedeeld worden.

Naast aansprekende voorbeelden uit Culemborgs verleden zal ook aandacht aan het vak archeologie besteed worden. Hoe weten archeologen waar ze moeten zoeken? Welke onderzoeksmethoden hebben ze tot hun beschikking? En hoe houd je alle verschillende grondlagen uit elkaar? Het zijn zomaar een paar vragen die door Van Oort tijdens de archeologielezing worden beantwoord.

 

 

Huib Jan van Oort is sinds eind 2010 regioarcheoloog van Rivierenland en vanaf april 2013 verbonden aan Omgevingsdienst Rivierenland. Hij adviseert onder meer Culemborg, Buren en West Betuwe over omgang met archeologisch erfgoed bij ruimtelijke opgaven. Huib Jan studeerde in de jaren negentig archeologie van Indiaans Amerika aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie deed hij o.a. veldwerk in de Caraïben en Mexico. Na zijn studie werkte hij voor gemeenten Leiden, Vlaardingen en Rijswijk en enkele onderzoeksbureaus. Naast zijn baan als regioarcheoloog is hij bestuurslid van het Convent van Gemeentelijk Archeologen en heeft zitting in het Centraal College van Deskundigen dat belast is met de archeologische uitvoeringskwaliteit. Huib Jan is geboren en getogen in Eck en Wiel en woont tegenwoordig op een steenworp afstand van de Romeinse stad Forum Hadriani in Voorburg.

 

 

Praktische informatie
Datum: woensdag 20 november 2024
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanmelden is niet mogelijk. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden.

Foto’s: ADC ArcheoProjecten