Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tentoonstelling ‘Historische Routes, Verbindingen en Netwerken’

Van 14 september (Open Monumenten dag) tot en met 10 november 2024, organiseert Alies Derwig een expositie over het landelijk thema van Monumentendag, ‘Historische Routes, Verbindingen en Netwerken’.

Alies heeft ervoor gekozen om de expositie te organiseren over de ’trekvaart van Culemborg naar Zaltbommel’ en over de’ tramlijn Tiel – Buren – Culemborg ‘ (TBC-lijn ). De TBC-lijn had al lang de aandacht van Alies en ze had daarover al veel materiaal. Heel recent was er dan nog de door Voet georganiseerde lezing over de tramlijn door Hugo Eigenraam en Vic Ritschie. Die interessante lezing ligt ons nog vers in het geheugen. Het verslag daarvan is hier te vinden. De expositie is daar een mooie aanvulling op.  Naast fotomateriaal zijn er heel bijzondere objecten te bewonderen die rechtstreeks met de lijn te  maken hebben.

De andere historische route gaat over de ‘Culemborgse Trekvaart’.

Deze vaarroute bestond uit een noordelijk – en een zuidelijk deel en werd begin 17e eeuw aangelegd. Voor een groot deel werd  gebruik gemaakt van al bestaande waterwegen. Veel mensen weten niet dat het allergrootste deel van die oude trekvaart nog steeds bestaat. Hij is alleen niet meer als zodanig herkenbaar omdat hij uit verschillende vaarten en sloten bestaat en bovendien ook nog voor een deel via de Linge verloopt.

Het is een heel interessante zoektocht geworden. Het resultaat is op deze expositie in beeld is gebracht.

Wilt u meer weten waar die vaarroute precies liep, hoe de schepen werden voortbewogen en hoe de goederen van de ene vaart in de andere werden overgeladen?

Naast haar eigen onderzoeken heeft Alies ook veel hulp en materiaal van enthousiaste en historisch geïnteresseerde personen gekregen. Het is dan ook best wel de moeite waard om een kijkje te komen nemen.

Praktische informatie
EXPOSITIE IN DE VIERHEEMSKINDEREN
HERENSTRAAT 32, CULEMBORG
Open: vanaf Open Monumentendag 14 sept. t/m 10 nov. 2024
wekelijks vrijdag t/m zondag van 13-17 uur
(door de week op afspraak 4heemsk5@kpnmail.nl)