Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘Het landschap van Culemborg’ door Ferdinand van Hemmen

Een schat aan erfgoed en een kostbare bron van inspiratie voor een leefbare toekomst.

Op dinsdag 29 oktober neemt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen ons mee in de tijdmachine van het landschap van Culemborg. We volgen de sporen van het verleden, maken een tijdreis van duizenden jaren en ontdekken dat de mens eerst leefde op de oude rivierruggen in een immense natuurlijke rivierendelta. We zien ook hoe Culemborg opbloeide als nederzetting, nog op grote afstand van de Lek. En we bespeuren de ingrijpende veranderingen doordat de bewoners zich toelegden op de landbouw, dijken bouwden en de omgeving stapje voor stapje veroverden op het water. Zodat op den duur een dynamisch deltagebied plaatsmaakte voor een statisch polderlandschap dat al vroeg kampte met grote wateroverlast.

Ook ontdekken we dat de wateroverlast dwong tot het opgeven van eenzame dorpen en tot aanpassingen in landgebruik en waterbeheersing. En dat het vernuftige systeem van dijken, watergangen en sluizen dat hierbij ontstond later dankbaar werd benut bij de inrichting van een nieuwe waterlinie. Aan het eind van de tijdreis belanden we in de moderne tijd waarin massale nieuwbouw grote impact had op het landschap en op de binding van de mens met zijn woonomgeving. Maar we bemerken ook een ontwakend bewustzijn, een behoefte om de relatie tussen wonen, natuur en landschap te herstellen. We zien hoe dit tot uiting is gekomen in een visionaire woonwijk en gaan beseffen dat de aanpak hiervan de hele gemeenschap kan inspireren in het streven naar een duurzame leefomgeving.

Ferdinand van Hemmen is landschapshistoricus. Mettertijd heeft hij veel kennis en ervaring opgebouwd door betrokkenheid bij grote projecten voor hoogwaterveiligheid, ook in de omgeving van Culemborg. Bovendien heeft hij jarenlang deel uitgemaakt van de Monumentencommissie van Culemborg. Momenteel richt hij zich vooral op advies over inzet van erfgoed voor bevordering van duurzame omgevingskwaliteit. Ferdinand is geboren in Bemmel en woont nu in Zevenaar.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 29 oktober 2024
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanmelden is niet mogelijk. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden.

Foto boven: Gezicht op de Goilberdingenpolder, nog altijd een indrukwekkend relict van een middeleeuwse cope-ontginning