Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Middag excursie naar Zaltbommel

De vestingstad Zaltbommel, kortweg Bommel genaamd, is meer dan 1000 jaar oud. In 1315 kreeg de plaats stadsrechten waarna de stad zich snel ontwikkelde als belangrijke handelsstad. In de 15 e eeuw was de stad lid van het Hanzeverbond en dat bracht grote welvaart met zich mee. Het stratenpatroon van het historische centrum is al de volgende eeuwen nagenoeg onveranderd gebleven . Dat geldt helaas niet voor de de muren, poorten en wallen die op een uitzondering, de Waterpoort, na in de 19e eeuw zijn afgebroken en toen plaatsmaakten voor het schilderachtige singelpark. In dit park is nog duidelijk de plattegrond van de vesting met de bastions herkenbaar gebleven.

Veel fraaie huizen in het oude centrum zijn aangemerkt als rijks- of gemeentemonument. Het Gasthuis met de sierlijke gasthuistoren en het Stadskasteel zijn het bezichtigen waard. Dat geldt des te meer voor de trots van de stad; de Grote of Sint Maartenskerk, gebouwd in de 15 eeuw in Nederrijnse Gotische stijl. De prachtige toren met zijn kenmerkende afgeknotte vorm beheerst al eeuwen het silhouet van Zaltbommel.

We hebben voor de leden van Voet op zaterdagmiddag 12 oktober twee excursies gepland, waaruit de deelnemers kunnen kiezen.

De eerste is een rondwandeling o.l.v. van  een stadsgids door de Middeleeuwse,  nauwe straatjes langs de diverse monumenten die vele verhalen in zich verbergen. De tweede is een rondleiding met een gids door de prachtig beschilderde Maartenskerk.
Elke rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

Praktische gegevens:

Aanvang 14:00 op het plein voor de Sint Maartenskerk lopend te bereiken vanaf het treinstation (1,3 km. Plusminus 20 minuten). Beide excursies vertrekken vanaf deze plek. Na de rondleidingen komen we rond 15:30 uur weer samen bij de kerk, waar we in de tuin kunnen genieten van koffie/ thee met een Bommelse sprits van bakkerij Dingemans.

Opgave voor 1 oktober as. via aanmelden@voetvanoudheusden.nl . Geef daarbij uw naam en telefoonnummer op en ook aan welke excursie u wilt deelnemen ( “STAD” bij de keuze van de stadswandeling of “KERK” als de voorkeur uitgaat naar de rondleiding in de kerk).

De kosten bedragen € 5,00 pp. Na uw aanmelding ontvangt u een betaalverzoek.

Voor degenen die met de trein willen komen; vanaf Culemborg de trein van 13:00 , aankomst Zaltbommel 13:18.

Namens de excursiecommissie van Voet, Leo van der Kooij.