Voet voor thuis 5: Luxemburgs achterkleinkind voor graven van Culemborg
De pasgeboren zoon van de erfgroothertog van Luxemburg stamt ook af van de graven van Culemborg
Leuk voor de Luxemburgers, maar met enig zoekwerk blijkt dat de nieuwe prins ook afstamt van de graven van Culemborg en ook de Heren van Maurik behoren tot zijn voorgeslacht. Deze afstammingslijn loopt via de moeder. Ook via de vader stamt Charles van de graven van Culemborg. Dit loopt via de familie van Waldeck |
Voet voor thuis 5: Culemborg van 1850 tot 1950
De periode van halverwege de 19e en begin 20ste eeuw was een tijd van grote veranderingen en grote uitvindingen. Zo rond 1850 ontstond er een nieuwe westerse wereld. Technische vooruitgang en de industriële revolutie begonnen elkaar steeds meer te beïnvloeden en natuurwetenschappen werden steeds belangrijker. Samen brachten ze ontwikkelingen op gang die z’n weerga niet kent en die de wereld binnen enkele generaties volledig veranderde.
Voet voor thuis 5: Het raadsel van huis Smalriem op de Smalriemseweg.
Een aantal leden van Voet, veelal oud-Culemborgers, woont in Beusichem. Als zij Culemborg bezoeken gaan zij vaak via de Smalriemseweg. Waar komt deze naam vandaan?
Als je kijkt op https://www.topotijdreis.nl/ vind je dat deze naam als gebied genaamd Smalriem vanaf 1850 genoemd wordt op de kaarten. Kaarten na 1966 vermelden de naam niet meer. Vreemd dat zomaar een naam verdwijnt.
Voet voor thuis: je tweewekelijkse dosis geschiedenis!
Het zijn bijzondere en moeilijke tijden voor iedereen. Het gedwongen thuisblijven zorgt ervoor dat ieder van ons de nodige aanpassingen doet aan bestaande routines en dat allerlei uitstapjes en activiteiten voorlopig niet door kunnen gaan.
Zo ook Voet. Alle activiteiten van ons genootschap zijn tot nader order afgelast: lezing en excursies gaan niet door en het bestuur vergadert online. Het schrijven aan de Voetnoten gaat ondertussen gewoon door. Omdat bezig zijn met geschiedenis ons allemaal boeit, en omdat Voet er is om die belangstelling te stimuleren en te voeden, brengen wij je vanaf deze week elke twee weken een VOET VOOR THUIS.
VOET VOOR THUIS bevat een verzameling wetenswaardigs, lezenswaardigs, luisterwaardigs en 't bekijken waardigs voor de Voetgenoot. We houden ons aanbevolen voor commentaar, suggesties en tips. Mail naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Voet voor thuis 4: Taal in de Rotta
Links ziet u een boekwerk geschreven in het Oudnederlands. Het werd hier gesproken vanaf de zevende tot en met de twaalfde eeuw, ja, vermoedelijk ook in Culemborg maar dat bestond toen nog niet als zodanig. Kijk maar op de landkaart die in deze video wordt getoond. De video is gesproken in Oudnederlands en ondertiteld in die taal en in de Nederlandse vertaling. Vaak nog best te verstaan. Met dank aan Martin IJzerman en Jan Hogendoorn voor de hint.
Voet voor thuis 4: Voettips 13 mei 2020
VOETTIPS is een rubriek voor de geschiedenisveelvraat! We wijzen jullie graag op boeken, films, podcasts en websites waarmee je je hart kunt ophalen.
In deze aflevering onder andere de Internationale, documentaires en een nieuw Culemborgs boek! Tips? Mail de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Eerdere tips vind je hier.
Voet voor thuis 4: Ga mee op luchtverkenning!

Voet voor thuis 4: Op bedevaart naar Culemborg

In Culemborg zijn er drie plaatsen waarheen men op bedevaart ging: de heilige Antonius Abt (17e-midden 18e eeuw, zijn verering kwam centraal te staan tijdens en na de in 1628 heersende pestepidemie), de heilige Nicolaas van Tolentijn (1946-1968) en het Heilig Kruis (ca. 1422-1578). Interessant voor Voetgenoten met belangstelling voor de geschiedenis van het geestelijk leven. De bedevaartdatabank leert je ook wat over de achtergronden en je kunt rondneuzen in andere plaatsen die bedevaartsoort waren (of zijn!).
Voet voor thuis 4: De pest in Culemborg!

Voet voor thuis 4: Samen Voetzoeken. Gevonden!

Voet voor thuis 3: Cartovoet. De wederwaardigheden van een Voet-werkgroep

Voet voor thuis 3: 1 Mei. Dag van de Arbeid en Internationale Solidariteit en Vrede

Vanaf 1890 werd er geijverd voor een 8-urige werkdag. Pas op 11 juli 1919, na een kleine 30 jaar en alweer ruim honderd jaar geleden, is in Nederland de wet op de 8-urige werkdag aangenomen. Er gingen tientallen jaren van strijd aan vooraf.
Voet voor thuis 3: Welke dag is het nou toch?
Misschien dat je het herkent. Nu we in corona-quarantaine leven ben ik (Hans Saan) soms de dag kwijt. Ja, de krant helpt me dan of mijn weerstation, mijn mobiel. Maar het maakte me weer eens bewust van de tijd, van tijdrekening, van kalenders. En dan kijk ik in mijn boekenkast...
Voet voor thuis 2: Samen voetzoeken?

Er zijn allerlei uitdrukkingen waarin Voet een rol speelt. Iemand de voet dwars zetten. Op de voet volgen. Voetstoots aannemen.
Voet voor thuis 2: Prachtige spoorbrug-foto's

Voet voor thuis 2: Een Culemborgs online museum

Voet voor thuis 1: De Brug, een film over de nieuwe spoorbrug

Voet voor thuis 1: 1 april, over volksvermaak en kantelmoment

En ook: 'op 1 april verloor Alva zijn bril'. Geen grap, maar een mooi ezelsbruggetje voor een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog en daarmee uit de 'vaderlandse geschiedenis'. Met als gevolg een zelfstandige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die niet langer bij Spanje hoorde.
Van Gewest tot Gewest over de spoorbrug
Mooie aflevering van Gewest tot Gewest van 6 november 1982, over de vervanging van de oude spoorbrug. Op 5 minuten een interview met Koolhof, de schrijver van het boek over de brug. Aangeleverd door ons lid Jan Merkx die hem terugvond op een oude VHS-band.