tekst

Wij kregen een film in ons bezit die wel heel erg oud is, het filmmateriaal kon niet gebruikt worden in een moderne 35mm projector, het zou onmiddellijk verbranden.

Met behulp van het Filmmuseum in Amsterdam hebben wij de film laten digitaliseren en restaureren, hij ziet er weer heel redelijk uit.

De film is gemaakt door een professional, voor 13 augustus 1931. Dat weten wij omdat tegen het einde van de film ene Bernardus van Munster de aftrap doet voor een partijtje voetbal, en deze Bernardus is op 13 augustus 1931 overleden, hij was toen 97 jaar oud.

Wij hebben niet kunnen achterhalen wanneer die film precies is gemaakt. In de Culemborgse Courant uit die tijd is niets over een film te vinden. Toch moet het bekend zijn geweest, immers, een filmcamera was in die tijd een enorm groot apparaat, dat zet je niet even stiekem bij de uitgang van de RK Barbarakerk neer. Je ziet op de film ook mensen met enige verbazing in de lens kijken. Als u denkt te weten wanneer die film is gemaakt, en bij welke gelegenheid, dan horen wij dat uiteraard graag.

Klik op de pijl en u bent 9 minuten en 31 seconden bij een feestdag in de twintigste eeuw. Uiteraard zonder geluid....