naambord daam van dijkweg

Sommige mensen zien hun naam vereeuwigd in de naam van een straat of een plein. De regel daarvoor is als volgt:

  1. Leden van het koninklijk huis kunnen bij hun leven worden vernoemd.
  2. De burgemeester van een gemeente kan direct na zijn dood worden vernoemd.
  3. Anderen kunnen pas worden vernoemd tien jaar na hun overlijden.

Strikt genomen heeft die regel tot gevolg dat, als een persoon uit de derde categorie wordt vernoemd, een van de 'anderen', zijn betekenis ook tien jaar na zijn overlijden nog erkend moet worden. Deze mensen hebben een duidelijke invloed gehad op de maatschappij, anders zouden ze binnen die tien jaar wel zijn vergeten.

Als dan uiteindelijk een straat naar ze is vernoemd treedt het andere probleem op. Stel, u woont in de Perrenotlaan, uw visite vraagt waar die naam vandaan komt. Mooie kans dat u dat niet weet. Ben je dapper geweest, of intelligent of rijk, hebben ze dat tenminste tien jaar onthouden en dat wordt je alsnog vergeten.
Niet eerlijk!

Alies Derwig heeft iets gedaan om dat onrecht te bestrijden. Ze heeft voor Culemborg uitgezocht wie er is vernoemd in welke straat en vervolgensdie persoon beschreven. Waar hij is geboren, wat hij heeft gedaan en waar hij is overleden. Om die Perrenot maar eens als voorbeeld te nemen: dat waren neef en oom, Abraham (1726 - 1784) en Jacob (1694 - 1767) Perrenot. Geboren in Neuch√Ętel in Zwitserland. Abraham promoveerde in Utrecht met een proefschrift 'Over het verbod in de stad en in de kerken te begraven'. Wikipedia over Abraham. Vandaar dat de begraafplaats aan de Achterweg ligt. Jacob werd cartograaf. Hij tekende de allermooiste kaart ooit van de stad Culemborg, ligt nu in de Universiteitsbibliotheek Leiden, en een kaart van het Graafschap Culemborg in 1761, hangt in het Museum Elisabeth Weeshuis en (kopie) in de raadszaal van ons stadhuis. Over de kaarten van Jacob vindt u hier meer.

Hardstikke leuke tentoonstelling, wordt u echt wijzer van.

Open vanaf Open Monumentendag (14 september) tot en met zondag 20 september van 12:00 tot 17:00 uur. Adres: Herenstraat 32 in Culemborg.

Zeker een kijkje nemen!

Nog een artikel over straatnamen.