foto johannes van damOoit schreef hij een over de huishoudscholen van vroeger en de kookboeken die daar werden gebruikt: allemaal waardeloos. Maar hij maakte één uitzondering, en dat was voor het kookboek van de huishoudschool Mariakroon in Culemborg, dat was volgens hem een uitstekend kookboek. Dat kwam volgens Johannes door de smulpapen die hier aan het eind van de Ridderstraat woonden, die eisten gewoon goed voer. In De Volkskrant leest u meer over Johannes van Dam, onder andere over de dunne grens tussen een betweter (is hij niet) en pedant (is hij wel), dat gaan wij niet verbeteren.

Wij waren en zijn altijd in voor een beetje Culemborg-promotie, dus wij hebben Johannes toen gevraagd om een lezing te houden over de kwaliteiten van de Culemborgse keuken, met name die voor de smulpapen. Hij vroeg een astronomisch bedrag, maar zelfs dat waren wij bereid te betalen. En plotseling werd hij ziek, hele zaak afgelast. Toen hebben wij dit artikel geschreven over het ultieme kookboek dat wij nog niet in de bibliotheek hadden.

Inmiddels is het er wel, wij kregen het aangeboden van Mariëtte Nelissen-Roeloffzen, het staat nu trots in onze bibliotheek. Er staat onder andere een recept in voor Culemborgse Moppen, heerlijke koekjes, en dat deeg wordt soms gebruikt voor de Voet-koekjes die u tijdens onze lezingen geserveerd krijgt. Perfect koekje, dat Culemborgs Mopje, qua vorm aangepast aan de naam van ons genootschap. Met dank aan de huishoudschool Mariakroon en aan Johannes en natuurlijk ook aan De Veldkeuken, want die bakt ze voor ons.