Gebouw K&KTijdens het 75-jarig jubileumjaar van ons genootschap hebben wij de Culemborgse verenigingen die ouder waren dan wij gevraagd een kleine vitrine over zichzelf in te richten in het Museum Elisabeth Weeshuis. Er kwamen mooie gebeurtenissen naar voren, maar kennelijk was het ook inspirerend, want ons verzoek voor de inrichting van die kleine vitrine heeft Petronel Mulder ertoe gedreven om een heel boek te schrijven over de geschiedenis van de gymnastiekvereniging Kracht en Vriendschap. Alle notulenboeken van die vereniging zijn vanaf de oprichting in 1882 gewoon bewaard gebleven, dus er was voldoende materiaal. Zij raakte verslaafd aan de geschiedenis en het resultaat: een boek. Nu weet zij waar ze over schrijft, ze is als leiding van Kracht en Vriendschap vanaf 1974 actief geweest en daarna als bestuurslid en vrijwilliger. Dat helpt uiteraard om er een samenhangend verhaal van te maken.

Het zijn gelukkig niet alleen de notulen die als bron hebben gediend, notulen zijn van nature tamelijk suffig, daar kun je geen leesbaar boek van maken. Nee, gelukkig zijn er ook foto's en verhalen van leden en oud-leden, er blijkt een zeer grote verzameling wetenswaardigheden op diverse plaatsen verstopt, waar Petronel een dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Daarmee heeft zij iets moois gemaakt, interessant en leesbaar.

Voorbeeld? Hoe moeilijk het was om gymnastieksport te introduceren voor mannen, en later ook voor vrouwen. Hoe is men daartoe gekomen in Culemborg? Hoe overleef je als vereniging twee wereldoorlogen? Huisvestingsproblemen en vele andere interessante onderwerpen als, oprichtingsakte, koninklijke goedkeuring en niet te vergeten de roem en vergankelijkheid daarvan.

En dat alles gelardeerd met vele foto's, ook hele oude. Weer een voorbeeld: wat dacht u van deze acht heren, naar hedendaagse maatstaven zitten daar tenminste zeven sixpacks, misschien wel acht.

acht gespierde mannen

Petronel schrijft twee boeken, dit eerste deel over Kracht en Vriendschap en een tweede deel over Kunst en Kracht. Om u een indruk te geven van het eerste deel hebben wij hier alvast een voorbeeld voor u gemaakt. De prijs zal tussen de 15 en 20 euro per deel liggen.
De vraag is hoeveel boeken zij moet laten drukken en zij vraagt aan u om dat te helpen bepalen. Dat kunt u doen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam, adres, en het aantal exemplaren dat u wilt kopen. U kunt ook telefonisch bestellen door 's avonds te bellen naar 0344-683286.
En als u nog foto's of medailles heeft die in het boek moeten volgt u dezelfde procedure.