cover in 3D U begrijpt, als Voet De Kapel aan de Ridderstraat in Culemborg beschrijft dan wordt dat woord met hoofdletters geschreven, ‘De Kapel’. In 2003 hebben wij ons ingespannen om De Kapel voor sloop te behoeden. Samen met alle verenigingen en stichtingen in Culemborg die zich met historische gebouwen bezig hielden werden wij “De Kapelredders". Ingezonden stukken in de Culemborgse Courant, demonstraties voor het Stadhuis en een referendum dat wij volksraadpleging hebben genoemd. Alles netjes samengevat in een Voetnoot uit 2004 die u hier vindt.

.

Kapelposter

Kortom, De Kapel was gered.

Maar niet helemaal, want daarna heeft het nog heel wat jaren geduurd voordat er iets gebeurde. Eerst is overwogen er een hotel van te maken, maar dat bleek niet haalbaar. Vervolgens heeft het gebouw een paar jaar in een steeds treuriger toestand staan wachten tot het misschien spontaan zou instorten. Het was in een heleboel opzichten géén sieraad voor de stad.

En dan komt er, als een soort verlossing, in 2009 een gedurfd plan om er appartementen in te bouwen. Alleen de buitenkant van De Kapel blijft staan, als een schil om de geheel nieuwe en naar hedendaagse normen gebouwde binnenkant heen. Binnen de oude muren is plaats gevonden voor 10 riante appartementen en 4 kantoren. Bovendien is er plaats gevonden voor een parkeergarage achter De Kapel, waar het puin van een bunker uit WOII lag.

Het hele verhaal staat beschreven in het boek ‘De Kapel, van godshuis tot residentie’ (Bouw, verbouw en gebruik 1857 – 2015). Het verhaal begint bij de bouw als onderdeel van het klein seminarie, via de uitbreiding, de ‘ontheiliging’, de leegstand, de bijna-sloop en de redding naar de verbouwing tot appartementencomplex. Bram van Schaik heeft er een hele klus aan gehad, maar het ziet er prachtig uit.

de omslag

Let op

Uw Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden heeft besloten aan alle leden dat boek toe te sturen. Het boek wordt gepresenteerd op Open Monumentendag, de tweede zaterdag van september. Kort daarna ligt het in uw brievenbus. Als lid van Voet hoeft u zich niet in te schrijven voor de kortingsactie.