Goedkoope bazar jongetje dijk 232x300Hier vindt u de stukken voor de Algemene Ledenvergadering 2017 van ons genootschap. De vergadering begint, zoals gebruikelijk, om 19:30. Zaal open om 19:00 uur.

Let op!! Deze wordt gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1, Culemborg

 De Algemene Ledenvergadering wordt gevolgd door een lezing door Bert Blommers:

 

Wist u dat .... ?  Van Willem Koekkoek tot het jongetje met de driewieler.

Oude foto’s leggen de geschiedenis vast voor mensen die later zijn gekomen. Voor mensen die haar hebben meegemaakt, bieden ze herinneringen en gevoelens van nostalgie. Zo is het ook met ansichtkaarten. Ze vertellen ons over mensen, over hoe hun leven vroeger was, over gebouwen en straatbeelden die verdwenen zijn

Achter elke kaart zit een verhaal.
Op dinsdag 28 maart vertelt Bert Blommers over deze ‘plaatjes van vroeger’. De oudste ansichtkaart van Culemborg is er een uit 1896. Vele honderden zijn er daarna verschenen, zo’n tweeduizend bij elkaar. En achter elke kaart zit wel een (onbekend) verhaal, dat het uitzoeken meer dan waard is. Van die reusachtige telefoonpaal bijvoorbeeld, die voor de oorlog op de Markt stond. Of de ‘nieuwe’ muziektent op het Voorburg. “Als je zelf een beetje nieuwsgierig bent aangelegd”, zo zegt Bert, “dan hoef je je niks te vervelen, want is er altijd wel een ‘raadsel’ op te lossen”.

Culemborgs eerste warenhuis.
De eerste ansichtkaarten werden uitgegeven door Blom & Olivierse en A.H. van Dam, die ook beiden een Culemborgse krant uitgaven, en boekhandelaar H.H. Boldingh.
De vierde grote speler werd vanaf 1904 de joodse handelaar Samuel Israël, die in 1905 in de Kattenstraat begon met de ‘Goedkoope Bazar’. In 1907 ging hij verder aan de Oude Vismarkt, naast het stadhuis, waar nu eetcafé Monopole is. Zijn Bazar was Culemborgs eerste, echte warenhuis. Je kon er van alles kopen, net als in de grote stad. Maar zeker ook waren er veel, veel ansichtkaarten te koop. Een groot uithangbord en een volgehangen etalage maakten dat duidelijk. In de jaren tot 1922 heeft Samuel Israel maar liefst 200 ansichtkaarten uitgebracht.

Raadsel opgelost.
Het verhaal van De Goedkoope Bazar en de familie Israël, is er ook een van één hele speciale serie ansichtkaarten. Op de foto's, die zijn gemaakt in 1912 en 1914, is dikwijls een opvallend jongetje te zien, met een witte trui, een witte muts en een driewieler. Wie was dat? Was het de zoon van de fotograaf, zoals meestal wordt gezegd. Waarom lijkt dat jongetje dan zo uniek? Op ansichtkaarten van andere plaatsen komt hij namelijk niet voor! Spreker ging op zoek, en geeft vanavond het antwoord. Het ‘mannetje’ blijkt een echt Culemborgse gimmick.

Naast de twee verhalen rond de Goedkoope Bazar toont Bert een selectie van de bijzonderste Culemborgse kaarten uit zijn verzameling. Als toegift komt ook tot voor kort onbekend werk van de schilder Willem Koekkoek aan bod.

Bert Blommers heeft inmiddels tientallen artikelen geschreven over de Culemborgse geschiedenis. Een aantal daarvan kunt u vinden op zijn website: www.blommers-kaetshaag.nl.