kleef 1 miniatuurOnze voorzitter, Hans Saan, trakteert u op donderdag 23 november op een lezing over: De pracht van de middeleeuwse miniaturen.

Gedrukte boeken bestaan pas sinds ongeveer 1450. Daarvóór waren alle boeken handgeschreven: manuscripten.

Wie een modern boek over de middeleeuwen openslaat of een website raadpleegt, ziet ongetwijfeld de kleurrijke afbeeldingen van miniaturen, die de luxere versies van dergelijke handschriften versierden. In de loop van de tijd zijn die manuscripten steeds veranderd en aangepast aan de smaak en de mode van hun opdrachtgevers.

Hans Saan neemt u in deze lezing mee op een reis langs 1000 jaar manuscripten. Hij bespreekt de verschuiving van papyrus naar perkament en hoe perkament gemaakt wordt. Dan komen de schrijvers en tekenaars in hun ateliers aan de orde. U zult zien hoe de kloosters eerst het monopolie hadden maar dat geleidelijk commerciële werkers een rol gaan spelen. U ziet hoe boeken veranderen van formaat en inhoud. Naast liturgische boeken komen er ook getijdenboeken (gebedenboeken voor leken), encyclopedieën en ridderromans voorbij.
Op het laatst bespreekt hij de overgang naar het gedrukte boek en hoe juist dan, in het herfsttij der middeleeuwen, de manuscriptenkunst voor de Bourgondische elite nog één keer opbloeit. En ja, beroemde boeken als het Book of Kells, het getijdenboek van Katharina van Kleef en de Très Riches Heures van de Duc de Berry, gemaakt door de gebroeders van Limburg, komen voorbij.

De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1, Culemborg. Ze beginnen om 20:00 uur, (zaal open vanaf 19.30 uur) om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30.

De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.