LET OP: In tegenstelling tot de tekst hieronder en alle andere informatie die u wellicht heeft bereikt: De zaal gaat open om 14:30 uur en de lezing begint om 15:00 uur.

Einde extra mededeling

Antoine I de Lalaing

De St. Emerentiana lezing op zaterdag 20 januari 2018 aanvang 15.00 uur, wordt dit keer verzorgd door Koen Vanbesien uit Hoogstraten. De titel van de lezing is: Grandeur en macht en de rol van Anthonis de Lalaing.


Toen Anthonis van Lalaing in 1480 geboren werd, deed niets vermoeden, dat hij ooit één van de meest invloedrijke edelen van zijn generatie in de Nederlanden zou worden. Zijn familie behoorde reeds geruime tijd tot de top van de Bourgondische hof-aristocratie, maar als jongste zoon van Joost van Lalaing, weliswaar stadhouder van Holland en Zeeland, leek voor hem geen glansrol weggelegd.
Het lot beschikte er echter anders over want Anthonis raakte bevriend met Jan van Luxemburg, een vertrouweling van Margaretha van Oostenrijk, de toenmalige landvoogdes van de Nederlanden. Toen Jan in 1508 stierf, huwde Anthonis het jaar daarop met Elisabeth van Culemborg, diens rijke weduwe. Bovendien was zij familie en eredame van diezelfde landvoogdes. Hierdoor was zij zeer invloedrijk aan het hof. Vooral door zijn huwelijk met Elisabeth, geraakte de carrière van Anthonis in een stroomversnelling en werd hij nà Keizer Karel V, misschien wel de belangrijkste edelman in de Habsburgse Nederlanden.
Aangezien Anthonis en Elisabeth in de hoogste regionen van de toenmalige maatschappij vertoefden, was hun levenswijze navenant. Ze hadden diverse residenties die ze lieten verbouwen volgens de laatste modetrends en door de beste bouwmeesters van hun tijd. Daarnaast waren ze mecenas voor tal van religieuze en burgerlijke instellingen.
Wie waren deze mensen en hoe konden zij zo invloedrijk worden? We gaan eveneens op zoek naar hun voetafdruk in de voormalige Zuidelijke Nederlanden. Aan de hand van wat er nog rest, proberen we ons een beeld te vormen van de ongekende grandeur van dit echtpaar en hun realisaties.

De Sint Emerentianalezing is in Theater De Fransche School, Havendijk 1De zaal is open om 15:00 uur, de lezing begint om 15:45.

De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.