binnenkoer Hof van Busleyden Mechelen 1870Voor zaterdag 19 mei staat een mooie excursie gepland naar het Belgische Mechelen.

De excursie naar Mechelen is volgeboekt.... We gaan!

Wie nog mee wil, kan zich op de wachtlijst laten zetten. Stuurt u daartoe een mail naar de penningmeester: penningmeester@voetvanoudheusden.nl  Hij neemt dan contact op als er afmeldingen komen.

Indien u mee wilt, s.v.p. inschrijven door overmaking op bankrekening NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden.

Deze Vlaamse stad was tussen 1474-1546 de juridische hoofdstad van de Nederlanden. Vanuit Mechelen bestuurde Margaretha van Oostenrijk de Nederlanden. Vrouwe Elisabeth van Culemborg was daar haar eerste hofdame.

In Mechelen staat  het Hof van Hoogstraten, een stadspaleis dat diende als residentie van Antoon I van Lalaing, graaf van Hoogstraten. Hij kwam in 1509 in het bezit van het domein door zijn huwelijk met Elisabeth van Culemborg. Van het oorspronkelijk Hof van Hoogstraten resten de vleugel met toren en kapel.

Het prachtige monumentale centrum van Mechelen is zeer compact, verdwalen is onmogelijk omdat de immense Sint-Romboutskathedraal als baken dient. 

Om organisatorische redenen hebben we deze reis ervoor gekozen dat u voor koffie en lunch op eigen gelegenheid een keuze uit de talloze (veelal kleinere) horacagelegenheden in Mechelen maakt. Houdt u er wel rekening mee dat een echt Belgische middagmaal veelal een warme lunch is en nogal wat tijd kan kosten! U kunt ook een broodje bij u steken. Aan u de keuze.

Wandelschoenen zijn aangeraden want het Mechelse plaveisel is op veel plaatsen nogal hobbelig. Dus als u niet makkelijk loopt, bedenk u dan nog eens!

Op het programma staat voor allemaal samen een uitgebreide stadswandeling  door het historische stadscentrum. Vervolgens is aan u de keuze of u later op de dag een boottochtje over de Binnendijle, de levensader van Mechelen, of een rondleiding door het Museum Hof van Busleyden wilt maken.

Het Hof van Busleyden is een fraai stadspaleis en tegenwoordig in gebruik als museum. Het is onlangs na een verbouwing weer geopend met de expositie “Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden” met top-werken uit o.a. het Prado in Madrid en de Gemäldegalerie in Berlijn. Wij hebben een entree voor  30 personen gereserveerd.

Programma
08:30 Vertrek vanaf Culemborg Stationsplein. In de bus ontvangt U een toeristische plattegrond van Mechelen.
10:30 Aankomst Mechelen, koffie op eigen gelegenheid.
11.30 Stadswandeling start bij Buro Toerisme , Hallestraat 2-4-6
13.00 Lunch op eigen gelegenheid.
Vervolgens
14.00 Rondleiding Hof van Busleyden  , Sint-Janstraat 2a ,duur 1 uur
OF
14.50 boottochtje over de Binnendijle (ca. 40 minuten) , deze start om 15.00 maar u wordt verzocht om 14.50 aanwezig te zijn.Opstapplaats Haverwerf.
16.30 Terug naar Culemborg.

Inschrijven vóór 26 april door overmaking op bankrekening NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden :

Voor de excursie met boottocht  € 31,- per persoon, voor de excursie met rondleiding door het Hof van Busleyden    € 41,- per persoon.

Voor meer informatie: https://toerisme.mechelen.be/nl/museum-hof-van-busleyden

Blijkt er op 26 april niet voldoende belangstelling te zijn dan wordt de excursie geannuleerd en worden de reeds ontvangen gelden gerestitueerd.