Graafschap CulemborgZaterdag 23 juni 2018 is er weer een historische fietstocht.

Plaats van vertrek: Het Pieterplaatsje aan de Zalenstraat

Start: 13.00 uur

Vanwege het 700 jarig bestaan van Culemborg is er gekozen voor de "Fietstocht om het Graafschap Culemborg".  Deze tocht staat beschreven in het gelijknamig boekje. Dit boekje is geschreven door Jaap Borggreve en uitgegeven in 2005 door ons Genootschap vanwege het 450 jarig bestaan van het Graafschap Culemborg.

Het boekje begint zó: 

Op 21 oktober 2005 bestaat het Graafschap Culemborg precies 450 jaar, en dat kunt u natuurlijk op verschillende manieren vieren. Een van de mooiste manieren is te paard, langs de grenzen van het Graafschap, zoals dat vroeger ook werd gedaan. Maar er zijn inmiddels allerlei hekjes geplaatst die het voor paarden een beetje moeilijk maken. Het beste gaat het lopend of met de fiets, met de auto lukt het ook grotendeels. Tot 1795 was het Graafschap Culemborg een vrijstaat, een min of meer zelfstandig landje met een eigen rechtspraak. In dat jaar werd Culemborg veroverd door de Franse troepen, die hebben onder andere het kasteel verwoest. In 1813 is Culemborg opgegaan in de Staat der Nederlanden. Die vroegere zelfstandigheid is natuurlijk niet zonder slag of stoot verkregen, zo was er rond 1676 een geschil over de precieze grenzen van het graafschap met de Staten van Gelderland. Dat geschil is toen niet uitgevochten, maar in goed overleg beslecht. De betrokkenen stegen te paard, reden langs de grenzen van het graafschap en beschreven wat zij zagen als de grens. Die beschrijving is bewaard gebleven en u zult zien dat niet alleen die beschrijving bewaard is gebleven, ook een heleboel kenmerkende punten in het landschap zijn nog duidelijk te zien. Kleine kronkeltjes in een weg, een kromme sloot, een ogenschijnlijk doelloos rijtje bomen in het landschap; de grenzen en de kenmerken van het vroegere graafschap zijn nog steeds goed gemarkeerd.

Wilt u het hele boekje nog eens nalezen, klik dan op: Fietstocht graafschap

Het Pieterplaatsje aan de Zalenstraat is net als andere jaren het vertrekpunt. Hier ontvangt u ook de routebeschrijving en een bon voor koffie met appelgebak.

Tijdens de fietstocht doen we Natuurcentrum "De Schaapskooi"aan voor de koffie met appelgebak. Het centrum ligt aan de Overboeicop 15.

Indien u uw consumptie alvast wilt reseveren, stuurt u dan uiterlijk 21 juni een e-mail (met het aantal personen) aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Wij geven dan door voor hoeveel personen er gebakken moet worden.

De fietstocht is 30 tot 40 kilometer lang. Dit is afhankelijk van hoe precies u de grenzen van het Graafschap wilt volgen.

Twijfelt u of de fietstocht vanwege de weersvoorspelling doorgaat, raadpleeg dan de avond ervoor deze website.