tekst

LET OP

Deze lezing vindt plaats in De Gelderlandfabriek en NIET in Theater De Fransche School in verband met de verbouwing aldaar. De Gelderlandfabriek ligt naast het station, Stationsweg 7.

NSSC staat voor het Nederlands Schriftelijk Studiecentrum. De tweede Voetnoot van 2019 gaat over dit icoon van naoorlogs afstandsonderwijs. Het instituut heeft grote impact gehad in Culemborg en veel Culemborgers hebben er levendige herinneringen aan.
De presentatie wordt vergezeld door een lezing van historicus Brian Heffernan over de betekenis van de Augustijner orde voor het onderwijs.

Over die lezing:

‘Gekweekt tot mannen van Godsdienst en Wetenschap’: de augustijnse inzet voor het onderwijs in Nederland in historisch perspectief

De oprichting in 1946 van het Nederlands Schriftelijk Studiecentrum Culemborg door de paters augustijnen stond niet op zich, maar maakte deel uit van een bredere augustijnse inzet voor onderwijs in Nederland. Deze inzet zelf was weer onderdeel van de inspanning die katholieke geestelijken en religieuzen in het algemeen leverden voor de op- en uitbouw van een katholiek onderwijswezen. Allerlei motieven speelden daarbij mee, van ijver om de roomse jeugd rooms te houden tot de wens om bij te dragen aan intellectuele en persoonlijke vorming. Het katholieke onderwijs dat het resultaat was van deze inzet verwezenlijkte sommige doelstellingen meer dan andere, en had bovendien allerlei onvoorziene uitwerkingen. In deze lezing zal historicus Brian Heffernan aan de hand van verhalen uit de augustijnse geschiedenis het NSSC in de context van zijn tijd plaatsen.

Dr. Brian Heffernan (1980) is historicus en vertaler en woont in Brussel. Hij schreef het boek Een kleine orde met allure over de augustijnen; momenteel werkt hij aan een nieuw boek, over slotzusters in Nederland. Hij is daarnaast als onderzoeker verbonden aan de KU Leuven.

Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.30 uur, toegang gratis.
Aanmelden? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..