tekst

PROGRAMMA GEWIJZIGD op 12 mei

Zoals overal sterft men ook in Oudenbosch. Zo is er op 18 mei een uitvaart in de Basiliek waar wij op bezoek zouden gaan.Die is daarom niet toegankelijk voor ons van 10:30 tot 12:30.

Als alternatief bezoeken wij van 11:15 tot 12:25 met gids het Instituut Saint Louis met de Kapel met koepel. Van 12:30 tot 13:00 uur kunnen wij alsnog in de basiliek terecht voor een korte bezichtiging. Om 13:00 uur vertrekken wij naar restaurant Bellevue in Willemstad voor de lunch en tijdens de lunch krijgen wij van 14:30 tot 15:00 uur een inleiding op de geschiedenis van WIllemstad.

Deze reis voert ons van het indrukwekkende Oudenbosch naar de bijna intact gebleven vestingstad Willemstad. Een zoals altijd prima voorbereide en verzorgde excursie. Meld u aan vóór 5 mei want vol is vol!

Het nieuwe aangepaste programma:

09:00 Vertrek met de bus vanaf het station in Culemborg
10:30 Koffie met appelgebak in 't Proeverijtje aan het Jezuïetenplein in Oudenbosch
11:15 Rondleiding in twee groepen in Instituut Saint Louis
12:30 Bezichtiging van de Basiliek van St. Agatha en St. Barbara.
13:00 Vertrek met de bus naar Willemstad.
13:30 Lunch in de vorm van een Brabantse koffietafel in restaurant Bellevue. Tijdens de lunch een inleiding op de stadswandeling,
14:30 Inleiding over Willemstad door een van de stadsgidsen
15:00 Stadswandeling in twee groepen o.l.v. Stadsgidsen. Duur en afstand zijn in overleg met de gids aan te passen.
16:30 Vertrek uit Willemstad.
18:00 Aankomst in Culemborg.

Het oorspronkelijke programma (is dus gewijzigd zie hiervoor):

09:00 Vertrek met de bus vanaf het station in Culemborg
10:30 Koffie met appelgebak in 't Proeverijtje aan het Jezuïetenplein in Oudenbosch
11:30 Rondleiding in twee groepen in de Basiliek van St. Agatha en St. Barbara.
13:00 Vertrek met de bus naar Willemstad.
13:30 Lunch in de vorm van een Brabantse koffietafel in restaurant Bellevue. Tijdens de lucht een inleiding op de stadswandeling,
15:00 Stadswandeling in twee groepen o.l.v. Stadsgidsen. Duur en afstand zijn in overleg met de gids aan te passen.
16:30 Vertrek uit Willemstad.
18:00 Aankomst in Culemborg.

Aanmelden


Geef u vóór 8 mei 2019 op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermeing van het aantal personen en uw naam. Er kunnen maximaal 50 personen mee en vol is vol! De excursie kost € 44,- per persoon, te betalen op bankrekening NL90 INGB 0005 0235 82 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden.
Uw aanmelding is pas definitief als u ook betaald heeft! Raadpleeg voor nadere informatie deze website en uw e-mailberichten. Nota bene: u krijgt géén bevestiging. Alleen als de excursie volgeboekt is, krijgt u bericht en restitutie van het inschrijfgeld.

Verdere beschrijving van deze excursie

Het West-Brabantse stadje Oudenbosch is uniek in Nederland. Nergens kun je zo dichtbij het Rijke Roomse Leven van de 19e en vroeg-20ste eeuw komen.
 
Vanuit de verte is de reusachtige koepel van de Basiliek van St. Agatha en St. Barbara al zichtbaar. Eenmaal in de plaats aangekomen staan u vol verbazing te kijken naar een enorme kerk. Je waant je in het Vaticaan. De kerk is een kopie van de St. Pieter in Rome, weliswaar een verkleinde kopie, maar desondanks van geweldige omvang. Sta je al versteld van het exterieur, bij het binnengaan van de kerk ervaar je een geweldige ruimte; een en al barokke pracht. Je vraagt je af hoe zoiets op het Brabantse platteland tot stand gekomen is.

Op onze excursie zal een deskundige gids ons hierover vertellen en uitleg geven over de vele details in deze prachtige basiliek. St. Barbara zal de Culemborgers graag verwelkomen in de vorm van een prachtig beeld, een van de vele die hier staan.

Maar hierbij is de Roomse saus in Oudenbosch nog niet op. In de nabijheid ligt het complex van het voormalige jongensinternaat St. Louis, met een prachtige kapel.
tekst
Na ons bezoek aan Oudenbosch gaan we naar Willemstad, Oranje vestingstad. Na de lunch in restaurant Bellevue maken we een stadswandeling met gids door dit 16e-eeuwse vestingstadje. Ook hier ademt alles een rijk verleden. Grachten, wallen en bastions zijn nog volledig intact. Het binnen de vesting gelegen stadje is gebouwd in een kaarsrecht stratenpatroon met een centraal gelegen ronde kerk. Willemstad is in de Tachtigjarige oorlog gesticht door Willem van Oranje als vesting tegen de Spanjaarden. Zijn zoon Maurits liet het verder uitbouwen en versterken op aanwijzingen van de vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. Later werd de kleine vestingstad aan het Hollands Diep onderdeel van de Zuider-Waterlinie.
Een unieke kennismaking met uitzonderlijke geschiedenissen, het ontdekken, vertellen en beleven alleszins waard!
Websites ter voorbereiding:
Voor Oudenbosch: www.basiliekoudenbosch.com.
Voor Willemstad: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willemstad_(Noord-Brabant).

In Oudenbosch is niet alleen de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara het bezoeken waard maar ook de Kapel van Saint Louis, het Nederlands Zouavenmuseum, het Volkenkundig museum en het Arborethum Oudenbosch.
Zoals altijd is ook deze excursie slechts een inleiding op wat een te bezoeken stad aan bezienswaardigs te bieden heeft. Oudenbosch en Willemstad zijn een tweede bezoek daarom meer dan waard!