2019 05 19 Voet Oudenbosch Willemstad 74aVoetreis? Nee hoor, wij gingen met de bus, maar als Reis met Voet was dit een gedenkwaardig tochtje. Iets over negenen vertrok het gezelschap Voetleden naar Oudenbosch. Onderweg kregen we al veel informatie over ons eerste reisdoel, Oudenbosch. Het bleek dat we niet direct naar de basiliek konden in verband met een uitvaart. Na een kop thee / koffie met een groot stuk appeltaart met slagroom gingen we met de gids naar de kapel van het Saint Louis instituut. Daar werd uitgelegd welke congregaties er allemaal waren geweest in Oudenbosch. Het was vroeger een onderwijscentrum voor de wijde omgeving. De kapel van het instituut wordt klaargemaakt voor restauratie, daarom waren er al veel voorwerpen uit de kapel naar de opslag gebracht. De gids ging tot in detail op de zaken in.

 

Verslag en foto's: Jan Hogendoorn


Uiteindelijk konden we toch nog in de basilica minor van Oudenbosch. Een pracht van een kerk. Groot, vol met van alles om te bekijken. Te veel om het in een keer op te kunnen nemen. Op Open Monumentendag (tweede weekeinde van September) is alles weer open voor bezoekers en het is een aanrader.

Na een half uurtje rijden kwamen we in de vesting Willemstad aan. Onderweg hadden we weer informatie gekregen. Nu over de plaats Ruigenhil, die later, ter ere van Willem van Oranje Willemstad werd genoemd. In de loop der eeuwen is er een “s” uit de naam verdwenen. In hotel Bellevue werd het noenmaal geserveerd. Een beetje vreemde volgorde dat dan weer wel. Nadat iedereen zich aan allerlei broodjes met beleg te goed had gedaan, kwam de overheerlijke tomatensoep. Helaas was er geen mosterd op de tafel aanwezig. Anders had die na de maaltijd ook nog opgegeten kunnen worden!


De twee gidsen voor Willemstad vertelden al het een en ander voordat we op pad gingen. Er was een gids voor hen die minder snel ter been waren en een voor de Voetleden met wandelschoenen. De laatste had inderdaad een hoog tempo. Alle bastions van de vesting Willemstad zijn vernoemd naar een van de de toenmalige Zeven Verenigde Provinciën. Begonnen werd bij de Waterpoort. Daar liet ze zien dat de zeespiegel al eeuwenlang aan het stijgen is. De overstroming van 1953 was aanzienlijk hoger dan die van 1775. Daarna werd als eerste het bastion Gelderland bezocht. Daar vertelde de gids dat de vesting een onderdeel was van de Atlantikwal uit de Tweede Wereldoorlog. De vestingwerken worden begraasd door een kudde schapen. We werden redelijk luidruchtig door hen begroet. Blijkbaar krijgen ze van wandelaars nogal eens wat toegestopt!


Na bastion Zeeland gingen we de stad in. Op weg naar de kerk. Een bijzonder gebouw: namelijk rond. Eigenlijk was daar geen tijd meer voor, maar de excursiecommissie had weinig invloed op de richting die de Voetleden gingen. Na een kort kerkbezoek gingen ze uiteindelijk toch richting bus. Geplande vertrektijd was half vijf. Slechts 7 minuten te laat vertrok de bus richting Culemborg, waar de bus 8 minuten te vroeg aan kwam.


In de bus was iedereen het er over eens dat de excursiecommissie uitstekend werk had verricht. Een luid applaus onderstreepte die mening.